Smygehem vill aktivera byns pensionärer

Är du pensionär, bor i Smygehamn och har det tråkigt? Då väntar ljusa tider för dig. På Smygehem öppnar man upp för fler aktiviteter och man vänder sig nu främst till de som bor själva.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2012
Många kom till Smygehem när den nya dagverksamheten hade öppet hus. På bilden fikar bland andra: Kerstin Persson, Marie Jungklo, Gunnel Olsson och Elsa Johansson.
Många kom till Smygehem när den nya dagverksamheten hade öppet hus. På bilden fikar bland andra: Kerstin Persson, Marie Jungklo, Gunnel Olsson och Elsa Johansson.Foto: Tomas Nyberg

– Jag har jobbat här i 40 år. Sedan 1960-talet. Då var det mer aktiviteter än det är idag. Kanske beror det på att de som bodde här då var friskare än de som bor här idag. Det stod flera vävstolar här och mycket annat, säger Kerstin Persson.

Nu är hon själv pensionär och besöker Smygehem för att kolla in om den nya dagverksamheten kan vara något för henne. Hemmet vill satsa mer på de äldre som bor själva och vill ha något att göra på dagarna. Därför bjöd man på fika under tisdagseftermiddagen och lät alla besökare fylla i en enkät där det berättade om vad de ville ha för aktiviteter.

– De som kommer hit ska få utforma verksamheten. Det kan handla om många olika saker bara det är något man gör tillsammans. Som spel, sittjympa eller diskussionsgrupper, säger Aneta Hartman som är aktivitetsledare på Smygehem.

Det är dock inte alltid så lätt att veta vad man vill göra.

– Nej, jag kom mest hit för att se vad de har att erbjuda, säger Gunnel Olsson.

Hon har också jobbat på Smygehem under många år och kommer nu tillbaka.

– Jag är med i en pensionärsförening som har mycket aktiviteter. Jag får se vad som kommer att hända här, säger hon.

Några bord bort sitter Arne Ljungdahl, han vet precis vad han vill ha.

– Jag spelar biljard och vill att fler ska vara med och spela. Vi är för få, säger Arne Ljungdahl.

Han vill också ha en datorkurs för nybörjare.

– Det är det många som vill ha. Sittjympa är inget för mig. Det är jag för ung för, säger han.

Madeleine Gripsten
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.