Annons

Smygebor oroliga för bymiljö

Oron sprider sig i östra Smygehamn. Boende på och kring Kalkbrottsvägen är oroliga för att den tänkta bebyggelsen med 30 hus i korsningen med Östanväg ska förstöra den fina miljön i området.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
Martin Knutsson, Linda Knutsson, Jessica Engström (med sonen Ludvig), Gerd Lindskog, Tommy Jönsson och Hans Blomqvist vill inte ha någon bebyggelse i hörnet Kalkbrottsvägen - Östanväg. De är oroliga för att den gamla bymiljön förstörs. Foto: Tomas Nyberg
Martin Knutsson, Linda Knutsson, Jessica Engström (med sonen Ludvig), Gerd Lindskog, Tommy Jönsson och Hans Blomqvist vill inte ha någon bebyggelse i hörnet Kalkbrottsvägen - Östanväg. De är oroliga för att den gamla bymiljön förstörs. Foto: Tomas NybergFoto: 

– Den gamla bymiljön här är så mysig. Vi är rädda för att den mysigheten ska försvinna, säger Linda Knutsson som bor precis i kanten av det tänkta utbyggnadsområdet.

Tillsammans med sin man Martin har Linda skrivit ett brev till byggnadsnämnden där de ifrågasätter bebyggelsen. Särskilt de tänkta tillfartsvägarna, antalet villor och att barrskogen offras är föremål för irritation.

Annons

– Det mesta är fel, säger Martin Knutsson som helst ser att det inte byggs något på området.

Han och Linda är inte ensamma. Närmare 40 grannar har skrivit under brevet till byggnadsnämnden och det är en irriterad samling villaägare som möter TA ute vid det planerade utbyggnadsområdet.

– Vi vill värna om den här gamla bykänslan, det är därför vi bor här. Annars hade vi lika bra kunnat på borta vid fågelvägarna säger Gerd Lindskog och pekar bort mot villaområdet i västra Smygehamn.

De boende tror att trafiken i området kommer att öka kraftigt, vilket kan vara en fara för alla barn som cyklar till och från skolan, idrottshallen och scoutstugan som ligger ett stenkast bort. Och enligt en detaljplan från 1980 som kan dammas av så kan såväl Kalkbrottsvägen som Vattenverksvägen komma att bli enkelriktade, vilket gör att barnens väg till skolan blir avsevärt mycket längre än i dag.

Smygeborna är också oroliga för att vägarna i området inte ska palla med den ökade belastningen. En annan aspekt är naturvärdena i det område där bebyggelsen planeras.

– Det står i utskicket från kommunen att området är otillgängligt, men många barn leker där. Och där finns gott om rådjur, säger Martin Knutsson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons