Annons

Smittan ökar – munskydd återinförs på äldreboenden

Vid patientnära arbete måste personal använda munskydd. I torsdags skruvades restriktionerna upp igen efter att coronasmittan ökar.
Smygehamn • Publicerad 28 juni 2022 • Uppdaterad 29 juni 2022
I torsdags införde Region Skåne munskydd på bland annat äldreboende vid patientnära arbete.
I torsdags införde Region Skåne munskydd på bland annat äldreboende vid patientnära arbete.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det känns jättetråkigt. Vi var lyckliga när vi slapp munskydden, de var så jobbiga att arbeta med. Men nu är det nödvändigt att använda dem igen, säger Anki Lindeberg, enhetschef på Smygehem.

I torsdags kom nya direktiv och munskydden kom tillbaka till äldreboendena i kommunen. Efter att smittan av covid-19 har ökat i samhället har Region Skåne sett att det är nödvändigt att skruva upp restriktionerna igen.

Annons

Munskydd behöver inte användas hela tiden, enbart vid patientnära arbete. Samma sak gäller på sjukhus, inom mottagningar och all primärvård, beslutade Region Skåne i torsdags.

Här saknas innehåll

”Detta är en återgång, man skruvar upp restriktionerna”
Trelleborgs kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva-Marie Larsson

– Vi använder dem i all omvårdnad och även när vi serverar mat och kommer nära vid andra tillfällen, säger Anki Lindeberg.

Enligt Trelleborgs kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska Eva Marie Larsson ökar smittan i samhället.

Äldreboendet Smygehem.
Äldreboendet Smygehem.Foto: Sofia Bergström Nielsen

– Region Skåne ser att smittan ökar och att smittspårningarna är fler nu. Detta är en återgång, man skruvar upp restriktionerna, säger hon.

Pågår det smittspårning på någon verksamhet i Trelleborgs kommun nu?

– Nej, det gör det inte. Men det finns fall som vi testar, vilket det alltid finns eftersom vi har en generös provtagning.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet bekräftade fall av covid-19 i Sverige fortsatt att öka (med 17 procent) under vecka 24. Omikronvarianten med BA.5 har ökat flera veckor i rad och bedöms bidra till den ökade smittspridningen.

Med start vecka 22 har Region Skåne registrerat ett ökat antal fall av covid-19. Provtagning sker av medarbetare och patienter i vård och omsorg och i förra veckan visade sig 27,4 procent av de testade medarbetare ha covid-19.

Fakta

Covidläget i Skåne

• Vecka 22 konstaterades 80 fall av covid-19 i Skåne. Sedan dess har det skett en ökning varje vecka till 330 fall vecka 25.

• Andelen positiva PCR-tester har under samma period, från vecka 22 till vecka 25, ökat från cirka 10 procent till cirka 25 procent hos patienter och medarbetare.

• Från och med februari provtas enbart patienter och medarbetare i vård och omsorg.

Källa: Region Skåne

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons