Annons

Smileys ska visa vägen till de rena krogarna

Om du möts av en glad gubbe på dörren kan du känna dig säker på att maten du köper är lagad i ett kvalitetssäkrat kök. Efter årsskiftet kommer Trelleborgs kommun att ge bort smileys till de livsmedelsföretag som sköter sina kontroller.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL

- Detta har jag efterfrågat länge, det är kul att detta initiativ kommer direkt från kommunen, säger Johan Pärsson som driver Café Stetti i Gislövs småbåtshamn.

Fem kommuner i södra Sverige använder sig av Smileypremiering för att uppmuntra livsmedelsföretag att sköta hygienen i sina lokaler och mathantering. Nu hänger Trelleborg kommun på.

Annons

- Detta kan bli ett konkurrensmedel mellan företagarna, säger Johan Pärsson.

Igår hölls ett informationsmöte där 26 företagare deltog.

- Vi vill gärna premiera dem som uppfyller våra krav och följer rutinerna. Detta blir en positiv feedback, säger livsmedelsinspektör Lillian Fagerhus.

De företag som får en smiley kan sätta upp den så att kunder kan se att de fått utmärkelsen. Vid nästa kontroll uppdateras den, eller tas ifrån företaget om hygienen har försämrats.

Är det svårt att följa kraven?

- Nej, det är det inte. Men till en början kan det vara svårt att förstå hur man ska göra eftersom texten är krångligt skriven, säger Johan Pärsson.

Elzana Balicevac driver pizzerian i Beddinge och vill också ha en smiley.

- Det är väldigt bra. Kraven får gärna vara hårda. Man ska kunna ta sina barn till en restaurang och känna sig trygg, säger hon.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons