Annons

Smärtgränsen nådd ute på förskolorna

Personaltätheten på förskolorna i Trelleborg slår nya bottenrekord. TA har varit i kontakt med personal på häften av kommunens förskolor och där ser man med stigande oro på utvecklingen.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2007

– Bara att få schemat att gå ihop tar mycket tid. Det är mycket tricksande hit och dit. Och det finns inget utrymme för någon att bli sjuk. Det går inte, säger Catarina Persson från Klämmans förskola där det går sju barn per vuxen.

När Trelleborgs Allehanda gör en rundringning bland 14 av Trelleborgs 27 förskolor visar det sig att förskolelärarna är rörande överens om att smärtgränsen är nådd.

Annons

– Den är nådd. För länge sen, säger Helen Pennanden på Fågelsångens förskola. Personalen mår inte bra. När man kommer hem är man helt slut. Och vi har märkt att sjukfrånvaron har stigit här.

Hon tycker även att barnen reagerar på förändringen.

– De har blivit mer högljudda och känner att de inte hänger med eftersom det är så stökigt. Dessa år är ju de viktigaste för dem, säger hon.

På Öster järs förskola håller man med.

– Jag är rädd för att barnen ska hämmas i sin utveckling. Det är läskigt att tänka på. Vi har 19 barn på tre heltidstjänster. 15 barn hade varit lagom för oss, säger förskollärare Åse Wernrum. På Kontinentens förskola har man tappat 1,5 tjänst sedan i våras men har oförändrat antal barn.

– Det har blivit helt katastrofalt. Vi är alldeles för många barn på alldeles för lite personal, säger Caroline Kristiansson.

Konsekvenserna är att man inte kan genomföra den verksamhet man planerat för.

– Vissa dagar kan vi inte gå ut. Ibland är vi två personal på 19 barn. Då går det inte att gå ut på ett säkert sätt, säger Caroline Kristiansson.

Det finns förskolor i kommunen där förändringarna inte är så stora. Det är främst i områden som inte påverkas så mycket av den stora inflyttningen. På Örtagården går det drygt sex barn per anställd enligt rektorn Ia Malmgren.

– Föräldrar vill ha sina barn i en förskola nära hemmet.

Annons

– Då blir det trångt på vissa ställen medan vi till exempel har plats på Örtagården, säger Ia Malmgren. På Högalids förskola ligger personaltätheten på omkring sju barn per anställd. I varje grupp finns omkring 20 barn.

– Barn som har extra behov skulle egentligen inte vara i stora grupper. De klarar inte det utan skulle behövt en liten grupp men det finns inte, säger Gittan Larsson.

Marginalerna är små och när någon ordinarie personal är sjuk spricker all planering. Dessutom är det svårt att få tag i vikarier som kan hoppa in. Gittan Larsson har jobbat på Högalid i 31 år. Hon har varit med om många förändringar, sett hur resurser läggs till och tas bort och hur barnkullarna varierar.

– Men så många barn som vi har nu har vi aldrig haft, säger Gittan Larsson.

Sofia Bergström

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons