Annons

Smalare körbana kan vara på väg

Hälften av alla bilar som passerar genom Södra Åby håller inte hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen. Några planer på större förändringar av trafikmiljön finns inte, men det kan bli aktuellt med en ommålning för att smalna av vägbanan.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2013
Lars-Olof Olsson, vägombud från Motormännen, konstaterade att varannan kör för fort genom Södra Åby. Trafikverket öppnar för en ommålning av vägbanan i samband med att den ska få ny beläggning.
Lars-Olof Olsson, vägombud från Motormännen, konstaterade att varannan kör för fort genom Södra Åby. Trafikverket öppnar för en ommålning av vägbanan i samband med att den ska få ny beläggning.Foto: 

På försommaren i år stod Lars-Olof Olsson, vägombud och ordförande i Motormännen sydvästra Skåne, och mätte hastigheten på de förbipasserande bilarna vid två tillfällen. Det visade sig att ungefär hälften av bilarna körde fortare än hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen.

Lars-Olof Olsson menar att Södra Åby är ett samhälle där det bor många barnfamiljer som dagligen korsar genomfartsvägen flera gånger för att till exempel lämna eller hämta på förskolan, titta efter post vid de centralt placerade brevlådorna eller göra andra ärenden. Han är rädd för att det kan inträffa en olycka när som helst, eftersom sikten är väldigt skymd inne i byn.

Annons

Lars-Olof Olsson kontaktade Trafikverket med sina uppgifter. I sitt brev menade han att det behövs åtgärder för att göra trafikmiljön i Södra Åby säkrare. Han hävdade också att det bör göras snarast. Bland annat föreslog han just att vägbanan ska smalas av genom ommålning.

Trafikverket menar dock att Södra Åby inte finns med bland de orter där det planeras åtgärder. En orsak är att flödet av fordon inte är så stort genom byn, menar Trafikverket.

2007 passerade 1 554 fordon per dygn genom byn. Trafikverket räknar med att trafiken ökar med mellan en och två procent per år. Under de senaste fem åren har en olycka registrerats i byn. Det finns trottoarer och belysning genom hela byn, men vägmiljön är något sliten, konstaterar Trafikverket.

Trafikverket öppnar dock för att genomföra en ommålning där man lägger vägrensmarkeringarna längre in för att göra vägbanan smalare. Det skulle i så fall genomföras samtidigt som man lägger om beläggningen på vägbanan genom Södra Åby.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons