Annons

Smak och vin i bekväm salong

Mat och vin från Sydafrika retar smaklökarna på Dannegården.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2006
Per Dannegård och Lindsay Hunting ser fram emot en kväll med mat och vin från Sydafrika. Bild: Anette Sjöstrand
Per Dannegård och Lindsay Hunting ser fram emot en kväll med mat och vin från Sydafrika. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

I kväll får alla trelleborgare chansen att smakvägen lära känna Sydafrika. Per Dannegård på Dannegården i Trelleborg har samlat en grupp vänner med Sydafrika som gemensam nämnare som kommer bjuda på sina kulinariska kunskaper och produkter.

– Det kommer bli en informel kväll med mingel, småprat, god mat och gott vin. Det kommer inte vara någon strikt vinprovning utan vi vill att gästerna ska känna sig bekväma, säger Per Dannegård.

Annons

Jesper Aspegren har nyligen givit ut en bok om sydafrikansk mat. Han finns på plats för att inspirera vad gäller just maten, och besökare kommer få smakprov på mat lagad efter hans recept. Bland annat kommer man kunna smaka på soppa gjord på pumpa och kokosnötolja. Sötpotatis är en annan populär råvara i Sydafrika som kommer kunna avnjutas på Dannegården.

På plats finns också Lindsay Hunting som äger en av landets bästa vingårdar. Han kommer presentera sina egna och andras sydafrikanska viner och kommer samtala och svara på frågor om vin och vintillverkning.

Han har fyra nya märken i produktion som han hoppas ska göra succé hos vindrickare världen över.

– Det finns många fördelar med att producera vin i Sydafrika, vi har exempelvis mycket mindre regn än andra vinproducerande länder, berättar han.

Per Dannegård fick upp ögonen för Sydafrika genom vänner som varit där, bland annat Lars Morgan, som nu mera är boende i Kapstaden och som också kommer vara värd för kvällen på Dannegården.

– Det finns så många fördelar för oss svenskar att resa just till Sydafrika. Förutom att det finns god mat och goda viner är det ett behagligt klimat där. De har sommar under de månader vi har vinter här och vill ner till värmen. Dessutom är tidskillnaden inte stor eftersom landet ligger rakt söderut från Sverige, vilket underlättar en del, säger han.

Han är mycket förtjust i atmosfären och stämningen i landet.

– Människorna är vänliga och ofta väldigt avslappnade och mindre stressade. Även när det gäller mat och vin. Det lutar mer år slow-food hållet, mat får ta tid, ska vara av bra kvalité och inte hastas fram, säger han.

Också när det gäller vinproduktion och vinprovning har Per Dannegård märkt av de avslappnade tendenserna.

– Vid vinprovningar på vingårdar i Sydafrika märkte jag att folk hade vardagskläder på sig och var betydligt yngre än vad man är van vid i Sverige. Atmosfären var mer tillåtande, du behövde inte vara rädd för att säga eller göra fel. Den stämningen hoppas vi kunna skapa här på vår Sydafrikakväll, säger han.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons