Annons

Små tankar om skalvet

– Hela huset skumpte. Hela huset rörde sig när jorden rörde sig! När femåringarna på Månstenen på Kattebäckskolan hade morgonsamling på tisdagen var det inte adventskalendern som stod i centrum utan morgonens ovanliga händelse.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2008
Ragnar Edensten, Ester Pettersson och Nemi Mikkelsen har en hel del funderinga kring tisdagens jordskalv. Bild: Tomas Nyberg
Ragnar Edensten, Ester Pettersson och Nemi Mikkelsen har en hel del funderinga kring tisdagens jordskalv. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Vet ni vad det heter, undrar förskollärare Kicki Persson.

- Jordbävning, svarar alla i en mun.

Annons

- Tror ni att det är vanligt?

- NEJ!

- Nej, men i dag hände det.

Många små händer viftar ivrigt i luften för att få berätta om sin morgon. Om oron för kaninen i källaren, grannar som sprungit ut, bröder som sov gott i mammas och pappas säng och rädslan för att taket skulle ramla in.

- Mamma hoppade upp ur sängen, berättar en flicka och viftar med armarna för att visa. Men jag stängde mina öron för att inte vakna.

En som var vaken var Ester Pettersson.

- Jag var rädd att taket skulle ramla in, säger hon. Vi bygger om så jag ligger vid mamma och pappa.

- När mamma väckte mig och jag hörde hur det bumpade blev jag jätterädd, berättar Nemi Mikkelsen. Vi gick ut och pratade med grannarna.

Ragnar Edensten var en av dem som inte vaknade av skalvet.

- Men mor berättade sen när jag vaknade.

Annons

Tisdag betyder städdag på Månstenen, men Kicki lovade det att det skulle finnas tid för att lära mer om jordbävningar och hur jorden ser ut undertill.

- Vi gör som vi gjorde när vi ville veta mer om krokodiler och alligatorer. Kommer ni ihåg?

- Vi kollar på datorn!

Blir det då fler jordbävningar den närmaste tiden?

Ester och Ragnar skakar på huvudet.

- Jo, säger Nemi och kryper upp i soffan. Kanske…

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons