Annons

Små och stora brasor vid Trelleborgen

– Vi har inte kommit hit så mycket för att lyssna på tal, mer för att umgås, sa Robert Danielsson. Han och ett tjugotal vänner och bekanta var några av dem som valde att fira valborg vid Trelleborgen.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2011
Majbålet brann ordenligt. Bilden till höger: Nova Rådqvist tyckte om att plocka kvistar.
Majbålet brann ordenligt. Bilden till höger: Nova Rådqvist tyckte om att plocka kvistar.Foto: 

Det var lite småkyligt när valborgsfirandet började vid Trelleborgen klockan åtta på lördagskvällen. Medan Ulf Bingsgård hälsade alla välkomna satt Robert Danielsson och ett stort sällskap en bit bort med och grillade.

– Det började med att Henryk och hans flickvän skulle komma hit och grilla och så hängde fler och fler på. Vi firar valborg i goda vänners lag, sa han.

Annons

Henryk Nylén som tagit initiativ till grillningen skötte om flintasteken på en av alla de medhavda grillarna. Resten av sällskapet åt grillad korv med god aptit.

Snart treåriga Nova Rådqvist sprang och plockade kvistar från det ännu icke tända bålet, tills pappa Magnus Borgström kom och hämtade henne.

På scenen hälsade chefen för kultur och fritidsförvaltningen, Jörgen Flink, våren välkommen med ett tal om valborgs historia. Han berättade att valborg har sin grund i kristen och hednisk tradition. Därefter sjöng Trelleborgs kammarkör sköna maj och andra vårsånger.

En del besökare huttrade i den småkyliga vårkvällen men inte Ragnar Wick och Kiin Ekelin. Som medlemmar i föreningen Trelleborgen hade de klätt sig som riktiga vikingar. Kläderna var gjorda i linne och ylle och överst hade de varg och rävpälsar. Båda är aktiva i föreningen genom att ordna hantverkskvällar och kurser i smyckestillverkning.

– Vi vill hållaTrelleborgen vid liv, den har betydelse för stans historia, sa Ragnar Wick.

Kvällen avslutades med en uppvisning av eldgruppen LinLani som jonglerade med eldfacklor och till sist tände själva bålet genom att spruta eld på det.

Louise Löfgren
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons