Annons

Små nämnder kan lura sd på platser

Trots valframgångarna i Trelleborg för sverigedemokraterna kan övriga partier lura sd på platser i de olika nämnderna.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2006

Det handlar om storleken på nämnderna. Om övriga partier i kommunfullmäktige enas om att bara ha sex ordinarie ledamöter i nämnderna kan sd inte propsa på att få någon representation.

– Det stämmer att sd inte kan begära att få platser i nämnderna om övriga partier beslutar om att de bara ska ha sex ordinarie ledamöter, säger Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg.

Annons

Enligt valresultatet skulle sd få den sjätte platsen i nämnderna om man fördelar platserna i nämnderna proportionellt. Men sd har för få ledamöter i kommunfullmäktige, sju mandat, för att kunna begära att platserna fördelas på det sättet om kommunfullmäktige beslutar att ha så små nämnder som sex ordinarie ledamöter.

Med sex ledamöter i nämnderna skulle sd behövt ha åtta mandat i kommunfullmäktige för att kunna propsa på en plats. Om man skulle besluta sig för fem ledamöter skulle sd behövt ha nio mandat för att kunna begära en plats.

Det betyder att inte heller övriga små partier kan propsa på platser och s och m skulle kunna dela på platserna i nämnderna helt själva. I kommunallagen sägs ingenting om hur många ledamöter det måste finnas i kommunala nämnder, utom ett stipulerat minimum.

– Fem ledamöter är det minsta man kan ha i en kommunal nämnd enligt kommunallagen, säger Jonas Rosenkvist. Några andra krav på antalet finns inte.

Om övriga partier på det nya kommunfullmäktiges första sammanträde 20 november beslutar sig för att bara sex ledamöter i nämnderna skulle fördelningen bli tre för sextetten och tre för s.

Men trots att möjligheten finns och helt följer lagen är det ganska osannolikt att det blir verklighet.

Jonas Rosenkvist tror inte själv att förslaget om att ha så små nämnder kommer att väckas i Trelleborg.

– Det är ju så många partier inblandade, säger han. Det verkar inte troligt. Ulf Bingsgård (m), sextettens förslag till kommunstyrelsens ordförande, säger att man inte har några planer på att föreslå så små nämnder.

– Det skulle kännas fel från demokratisynpunkt, säger Ulf Bingsgård. Det skulle ju verka som om det gjorts enbart för att utesluta sd.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons