Annons

Små minskningar på systemen i Sydvästskåne

Systembolagets försäljning av starksprit föll, inte oväntat, drastiskt i södra Sverige när danskarna sänkte sin alkoholskatt den 1 oktober. Men Skånes sydvästra hörn är lindrigt drabbat, och Trelleborg rent av går mot strömmen - här har försäljningen ökat.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2003

När danskarna i ett slag sänkte skatten med 47 procent ökade förstås sundsresandet. Resultatet har blivit att systemets försäljning av starksprit rasat med 19 procent, eller nästan en femtedel. Även trakterna kring Söderslätt och Falsterbonäset har påverkats, men inte i lika hög grad. Åtminstone är det vad butikscheferna har på känn. - Försäljningen har sjunkit lite grann, kanske mellan fem och tio procent, grovt sett, säger butikschef Dan Manshed i Vellinge. I Skanör rapporterar man att framför allt spritförsäljningen gått ner: - Och det är vi väldigt glada för! utbrister butikschef Rune Bjälkengren. - Men allvarligt talat så går det lite upp och lite ner med spritförsäljningen. Det kan vara nyhetens behag också, att man åker över sundet i början och att det minskar senare. Även på systemet i Anderslöv har butikschef Rita Kvarnflod märkt en minskad försäljning, även om hon inte kan hänvisa till exakta siffror. Systembolaget i Trelleborg, däremot, rapporterar en motsatt trend: - För oss har siffrorna faktiskt inte sjunkit utan ökat lite grann för alla varuslag, säger butikschef Bo Lindkvist. - Men vad det beror på har jag ingen aning om. Jag tror faktiskt inte trelleborgarna åker till Danmark i någon större utsträckning. De åker till Tyskland, och de kunderna har vi ju redan mist. Våra kolleger i Helsingborg och Malmö, däremot, kan jag tänka mig har tappat mycket i försäljning.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons