Annons

Små konstnärer – stora ambitioner

De är tre-fyra år och redan etablerade i konstvärlden. Barnen på Solöga förskola ställde ut under konstrundan och fortsätter nu att skapa.
Trelleborg • Publicerad 4 maj 2011
Milla Magnusson målar för fullt medan kompisen Hannes Maudehjelm tar en fruktpaus och väntar in ny inspiration.
Milla Magnusson målar för fullt medan kompisen Hannes Maudehjelm tar en fruktpaus och väntar in ny inspiration.Foto: 

Konstnären Gun Wild-Nordlund visar upp Mona Lisa för några barn. De tittar en stund och funderar. En del nickar uppskattande, andra skakar på huvudet och pekar på bilder av modern konst istället.

På Solöga förskola tycker barnen om att måla. För att ta intresset ett steg längre har personal och föräldrar uppmuntrat de små konstnärerna att visa upp sina alster. Initiativet resulterade i en utställning i samband med konstrundan.

Annons

– Barnen ställde ut på Köpmansmagasinet och även på Isie 10, berättar förskollärare Anette Olofsson.

Efter konstrundan ville personalen fortsätta att stimulera barnens konstintresse. De bjöd därför in Gun Wild-Nordlund från Lilla Beddinge. Under tisdagen gav hon barnen en snabblektion i konsthistoria. Sedan satte hon upp ett stileben, tulpaner i en vas, och lät barnen börja måla.

– Men andra målar något de drömt, hus de bott i eller vad som helst, berättar Gun Wild-Nordlund.

– Kolla här! Jag har målat blommor som växer på gräs! sa Hannes Maudehjelm, fyra år och visar upp sin teckning.

Hans kompis Ian Sanhueza visar också upp en teckning.

– Det är en båt. Jag gillar att måla båtar, sådana som finns i Smyge. Och vet du? Min pappa har en båt! Vi brukar åka ut med den. Jättestor! Men nu är den uppe på havs. Nej, på land var det ju.

Det är tydligt att det blir många teckningar med båtar i framtiden för Ian.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons