Annons

Små kommuner tar bättre hand om äldre

Ju större kommun desto sämre fungerar äldreomsorgen. Det visar en ny rapport som Sveriges Kommuner och landsting (SKL) presenterar i dag.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2007
BILD : Pontus Lundahl / SCANPIX
BILD : Pontus Lundahl / SCANPIXFoto: 

Bäst klarar sig kommuner som Aneby, Högsby, Västervik och Ödeshög, rapporterar SVT. Sämst är de tre storstadsregionerna. I undersökningen har SKL bland annat jämfört antalet skallskador, läkemedelsanvändningen och antalet sjukhusanläggningar i kommunerna.

Granskningen visar att inga kommuner med mer än 50 000 invånare hör till bästa. Man har också sett stora skillnader på hur många fallskador som förekommer, hur många inom äldreomsorgen som läggs in på sjukhus och hur stort användandet av psykofarmaka är. "De kommuner som får bäst resultat visar också att det går att få bra resultat utan höga kostnader och utan att sänka servicenivån till de äldre", säger Håkan Sörman, vd för SKL, i ett pressmeddelande. TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons