Små kök på äldreboenden ersätts av stora enheter
Redan i juni väntas ett förslag i matlagningsfrågan ligga till grund för ett avgörande beslut i Vård- och omsorgsnämnden.
Ärendet om var maten ska lagas återremitterades när nämnden sammanträdde tidigare i veckan och ska nu utredas.
Per Grönlund (spi), ordförande i nämnden, pekar på att en del av de mindre köken som finns på kommunens alla äldreboenden inte uppfyller livsmedelslagen:
– Det finns en fast lagstiftning och den måste följas, säger Grönlund och hänvisar till att det finns flera kök inom äldreomsorgen som fått åtskilliga anmärkningar.
Lösningen på problemet med eftersatt underhåll i de mindre köken på boenden är enligt Grönlund att koncentrera matlagningen till antingen tre eller fyra storkök. Samtliga av dessa är så kallade tillagningskök.
– Kapaciteten på tillagningsköken är hög och klarar att försörja samtliga boenden med mat. Transporterna mellen köken och boende måste förstås också lösas, säger socialchefen Karin Cederholm. Enligt henne är det ingen av den kökspersonal, som i dag arbetar i de mindre köken som kommer att sägas upp till följd av planerna.
– Det är inte tal om uppsägningar i det här fallet. Självklart får de arbeta kvar.