Små kök på äldreboenden ersätts av stora enheter

Mindre kök där det lagas mat för pensionärer på äldreboende i kommunen kan komma att försvinna. Enligt ett förslag som väcks ska tillagningen av mat för dem som lever på äldreboenden koncentreras till tre eller fyra kök.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2008

Redan i juni väntas ett förslag i matlagningsfrågan ligga till grund för ett avgörande beslut i Vård- och omsorgsnämnden.

Ärendet om var maten ska lagas återremitterades när nämnden sammanträdde tidigare i veckan och ska nu utredas.

Per Grönlund (spi), ordförande i nämnden, pekar på att en del av de mindre köken som finns på kommunens alla äldreboenden inte uppfyller livsmedelslagen:

– Det finns en fast lagstiftning och den måste följas, säger Grönlund och hänvisar till att det finns flera kök inom äldreomsorgen som fått åtskilliga anmärkningar.

Lösningen på problemet med eftersatt underhåll i de mindre köken på boenden är enligt Grönlund att koncentrera matlagningen till antingen tre eller fyra storkök. Samtliga av dessa är så kallade tillagningskök.

– Kapaciteten på tillagningsköken är hög och klarar att försörja samtliga boenden med mat. Transporterna mellen köken och boende måste förstås också lösas, säger socialchefen Karin Cederholm. Enligt henne är det ingen av den kökspersonal, som i dag arbetar i de mindre köken som kommer att sägas upp till följd av planerna.

– Det är inte tal om uppsägningar i det här fallet. Självklart får de arbeta kvar.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.