Annons

Små grodorna i Smyge kärr är lustiga att räkna

I fjor genomfördes en inventering av grod- och kräldjuren i Smyge kärr. Fem arter hittades.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2007
Vattensalamander är en av arterna som räknats i Smyge kärr. Arkivbild: Cales Nyberg
Vattensalamander är en av arterna som räknats i Smyge kärr. Arkivbild: Cales NybergFoto: 

Det visar en inventering som Ekologgruppen i Landskrona AB genomfört på Trelleborgs kommuns uppdrag.

Inventeringen ingår som en del i det naturvårdsprojekt som kommunen driver. I en rapport till länsstyrelsen skriver kommunekologen Cathrine Ek att de röjnings- och grävarbeten som skulle genomförts i vintras blivit försenade.

Annons

Troligen kommer arbetena i gång först på senhösten 2007.

Samtidigt har en ansökan om bygglov för en 3G-mast vid kärret lämnats in till byggnadsnämnden i Trelleborg. I ett brev till byggnadsnämnden har Cathrine Ek framfört att det vore mycket olyckligt att använda så pass värdefull naturmark till att placera en teknikbod och en antenn på.

Om masten får bygglovs skulle ett från början litet område naggas i kanten, menar hon.

I räkningen av grod- och kräldjur hittades fem olika arter. Det handlar om mindre och större vattensalamander, vanlig groda, vanlig padda samt strandpaddan. Inventeringen visar att mindre vattensalamander och vanlig padda är spridda över hela området.

Strandpadda hittades däremot i ett enda exemplar. Någon föryngring verkar inte ha ägt rum i Smyge kärr under 2006, enligt rapporten.

I projektet ingår även att inventera bottenfaunan, flora och undersöka vattenflödena i Smyge kärr. Efter det ska en skötselplan färdigställas och kärret röjas från sly. Nya småvatten ska grävas för groddjuren och eventuellt ska även yngel av strandpadda planteras ut.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons