Små fåglar och stora i bur

I Söderslättshallen hörs ett hysteriskt skratt som inte är mänskligt. I Australien skrivs skrattet ut som kookaburra. Det är också namnet på Australiens nationalfågel.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2007
Kookaburran är Australiens nationalfågel. En stor kungsfiskare som äter ormar, ödlor och gnagare. Här har den precis fått en död musunge. Bild: Claes Nyberg
Kookaburran är Australiens nationalfågel. En stor kungsfiskare som äter ormar, ödlor och gnagare. Här har den precis fått en död musunge. Bild: Claes NybergFoto: 

Under helgen visas burfåglar i Söderslättshallens foajé och kookaburran är ett av slagsnumren. Den tillhör samma släkte som vår kundsfiskare men är nästan en halv meter lång och har mycket diskretare färger. Den lever på mindre ormar, ödlor, gnagare och insekter. Men det händer också att den rövar kycklingar och andungar från de australiska gårdarna.

När fåglarna utfodras med döda musungar samlas publiken runt buren. Den ene fågeln tar födan ur ägarens hand men den andra är betydligt blygare.

Ett antal olika parakiter i lysande färger och små finkar från Asien, Afrika och Latinamerika finns på utställningen, liksom kinesiska dvärgvaktlar.

I en stor bur sitter två färggranna blågula arapapegojor. När fotografen tar upp kameran kommer den ena papegojan klättrande med hjälp av klor och näbb för att undersöka honom. Papegojan visar sedan upp sina olika profiler ungefär som en så kallad TV-profil.

Entusiasterna går från bur till bur och studerar andra uppfödares resultat medan kookaburrans hysteriska skratt hörs i foajén.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.