Annons

Slutnotan kan landa på 28 miljoner

Efter mer än fyra år fungerar fortfarande inte fjärrvärmesystemet på Stavstensudde som det ska. Trelleborgs fjärrvärme AB jobbar nu för att lösa problemen en gång för alla. Men kostnaden kan bli skyhög.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2011

Stavstensudde var ett av kommunens flaggskepp under Leva och Bo-mässan, som hölls i augusti 2007 i samband med Trelleborgs kommuns 750-årsjubileum. Det nya området skulle utrustas med ny, miljövänlig och kostnadseffektiv teknik. Därför satsade kommunen på ett unikt fjärrvärmesystem. Det nya var att varmvattnet levereras direkt in i husen via ett eget rörsystem.

Men redan från början uppstod problem. Det tog helt enkelt för lång tid innan vattnet i kranarna blev tillräckligt varmt. Rörnätet till de 90 villorna var underdimensionerat och fick byggas ut. Trelleborgs fjärrvärme AB bytte även ut komponenter i fjärrvärmecentralerna inne i varje fastighet. Åtgärderna har kostat omkring två miljoner men trots det fungerar systemet, som från början upphandlades för 11,5 miljoner kronor, fortfarande inte tillfredsställande.

Annons

-Vi har gjort små förbättringar men det har inte varit tillräckligt. Vi har ungefär 20 hus där det ännu inte är bra, säger Per-Olof Nilsson, vd på Trelleborgs fjärrvärme AB.

Problemet i husen är fortfarande att det tar för lång tid för varmvattnet i kranarna att nå rätt temperatur. Fjärrvärmebolaget håller tillsammans med en konsult från ÅF, Ångpanneföreningen, på att utreda vilka möjliga lösningar som finns.

-Det finns en viss risk att det här kommer att kosta en hel del pengar, säger Per-Olof Nilsson.

Bolagets styrelse har beslutat om en ekonomisk ram för åtgärderna på omkring 15 miljoner kronor. Det skulle i princip innebära att området ansluts till stadsnätet och att alla fjärrvärmecentraler i husen byts ut. De sammanlagda kostnaderna för fjärrvärmesystemet på Stavstensudde skulle då landa på 28,5 miljoner kronor.

-Man pratar om att bygga Maglarps strand. Hade vi vetat om det blir av hade vi kunnat satsa de här pengarna men det kan vi inte i det här skedet, säger Per-Olof Nilsson som istället hoppas att mindre kostsamma lösningar ska räcka.

Tillsammans med konsulten ska fjärrvärmebolaget nu testa och utvärdera olika åtgärder så att man är säker på att de fungerar.

-Vi måste lösa detta under nästa år, säger Per-Olof Nilsson.

INTERNAL INTERNAL
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons