Annons

Slutar med flaggan i topp

På fredagen höll Monica Alfredsson sin sista avslutningsshow i Stadsparken tillsammans med fjärdeklassarna på Liljeborgsskolan. ”Nu ska jag ha sommarlov hela livet”, sa hon till eleverna.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2012
”Monica, Monica”, ropar barnen när Monica Alfredsson berättar att det nu är dags för henne att gå i pension.
”Monica, Monica”, ropar barnen när Monica Alfredsson berättar att det nu är dags för henne att gå i pension.Foto: Claes Nyberg

Barnen avverkar klassiska sommarsånger i rask takt. Monica Alfredsson som en gång grundade den populära teaterföreningen Scenfolket spexar med eleverna och publiken, och eleverna skojar tillbaka. När hon pratar om sommarlovet avbryter de henne genom att sjunga en trudelutt från "Sommaren är kort".

Rektorn Peter Larsson summerar Monica Alfredssons lärarkarriär. Sedan hon började jobba har hon haft sammanlagt 65 000 lektioner. Nu längtar hon efter att få vara ledig.

Annons

– Jag har en hel sida på min dator med saker som jag ska göra nu när jag är pensionär.

Hon ska bland annat städa Scenfolkets förråd, gå igenom en tjock bunt med noter, städa vinden och åka till Spanien i en månad för att vila upp sig.

– Det känns väldigt skönt. Nu är det dags för mig att rå om mig själv.

Till elevernas förtjusning kommer tre kvinnor i guldklänning in på scenen. De får strax sällskap av Monica Alfredsson. Utklädd till städgumma mimar hon till "Det gör ont" med moppen i högsta hugg.

– En del föräldrar och barn tycker att jag ska vara kvar. Men jag har gjort mitt nu.

Det är så hon känner efter att ha jobbat som lärare i 26 år.

– Jag älskar fortfarande eleverna och mitt yrke, men kroppen orkar inte med. Det gäller att avsluta med bravur.

Sanna Wahanta
Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons