Annons

Slut med vaccinationer på vårdcentralen

- Vi måste prioritera hårdare mellan patientgrupperna. Vi kommer inte att kunna ta emot patienter för intyg eller vaccinationer, säger Thomas Kanter, verksamhetschef på vårdcentralen i Anderslöv, om konsekvenserna av sparkraven inom primärvården.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2003

- Det är orealistiskt att tänka sig att spara in 48 miljoner på primärvården, säger han. Då hade det varit bättre om politikerna beslutat stänga tre till fyra vårdcentraler och sedan tagit de politiska konsekvenserna av beslutet. I stället uppmanas vi att "identifiera övertalig personal". Bakgrunden är att prognoserna pekar på att Primärvården i Skåne drar över sin budget med 108 miljoner kronor enligt prognosen för juni månad, huvuddelen av detta i sydvästra Skåne. Politikerna har beslutat "efterskänka" en del av överdraget men fortfarande ska omkring 48 miljoner sparas. Nu har de enskilda vårdcentralerna fått sina sparbeting som i sydvästra Skåne varierar mellan 600 000 och drygt 1,3 miljoner kronor. Minst behöver Fagerängen spara med knappt 600 000, sedan följer Vellinge med 650 000, Svedala med 840 000, Centrumkliniken med drygt 1 miljon, Bokskogen med 1,2 miljoner och Anderslöv med drygt 1,3 miljoner kronor. - Detta innebär att vi måste minska på tillgängligheten till laboratorier, och minska läkarservicen, säger Thomas Kanter. Vi kan inte tillsätta vikarier för läkare eller sjuksköterskor och måste ställa om oss till en smalare verksamhet. Hur man ska nå sparmålet i Anderslöv vet inte Thomas Kanter än. På vårdcentralen finns en vakant läkartjänst och en halv vakant sjukskötersketjänst. - Jag tror inte politikerna är klara över hur stora vakanshålen är, säger Thomas Kanter. Vi har verkligen inte vikarier på alla tjänster. Han aviserar också en hårdare linje mot lasaretten. Under många år har primärvården tagit över allt fler patienter tidigare från den slutna vården. Den utvecklingen kommer att brytas nu.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons