Slut med biltrafik till Fredshögs strand

Lagom till badsäsongens senkomna start, har ägaren till marken vid Fredshögs strand bestämt sig för att bomma igen vägen. Bakom ligger en konflikt med kommunen om renhållningen.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Ola Fredgardh har hittills hållit stranden på sina ägor öppen för besökare mot en smärre parkeringsavgift. Av den anledningen har Vellinge kommun haft krav på honom att han ska sköta insamlingen av sopor i de säckställ som kommunen ställt ut. Däremot ska kommunen sköta tömningen av toaletten på platsen. I veckan gick Ola Fredgardh ut med bommen och stängde igen vägen ner till stranden. Samtidigt meddelade han Vellinge kommun att han ville ha både toaletten och säckställen borttagna från sina ägor. - Jag har gjort det för att det skitades ner så mycket av bilar och husbilar, berättar Ola Fredgardh. - Kommunen har inte skött toan som de ska på flera år. I övrigt tycker jag att det är de som vistas på stranden som har ansvaret för att hålla rent efter sig. Att sköta renhållningen på stranden tycker markägaren blir för mycket jobb - och klagomålen blir för många när det inte hålls snyggt. - Då är det bättre att stänga, så får folk parkera längs vägen om de vill och vågar. Fast det är förstås förbjudet. Men man kan alltid cykla eller gå ner till stranden, det tänker jag inte hindra. Gäller detta beslutet för gott? - Japp, säger Ola Fredgardh. Antagligen öppnar jag inte igen. Visst är det synd om badarna, men eftersom det inte sköttes finns det inte mycket att göra. Konflikten med kommunen har sin upprinnelse i parkeringen på platsen. Ska man ordna en p-plats krävs byggtillstånd, och ska man ha campingvagnar stående krävs dessutom campingtillstånd. Sker det på strandskyddsområde krävs även länsstyrelsens tillstånd - och det tvivlar åtminstone Vellinges miljöchef Lars Robert Göransson på att länsstyrelsen hade gått med på i fallet Fredshög: - Så markägaren tröttnade väl och stängde vägen. Och det är ju hans rätt, kommenterar Göransson. Kommunen kommer att ta bort sopställen och toan, även om det lär dröja några veckor på grund av semestrarna. - Toan var snaskig när jag var där, medger Lars Robert Göransson. Jag tittade och vände och gick, kan man säga. Ansvaret för toalettskötseln ligger dock på tekniska nämnden, och där befinner sig den ansvarige tjänstemannen för närvarande på semester.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.