Slow food ger oss "madaro"

Den skånska varianten av den internationella rörelsen vill lära oss mer om god mat av hög kvalitet.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2003

Vet du var maten du äter kommer ifrån? Och vet ditt barn hur riktig mat smakar? Det är två frågor som engagerar Anette Nilsson och Bengt Danebring, ett par från Helsingborg som i går kväll gästade Vuxenskolan för att berätta om den internationella rörelsen Slow food som de båda är medlemmar i. - Slow food vill arbeta för det vi kallar convivialità. Vi har inget bra svenskt ord för det, men på skånska har vi madaro, som passar utmärkt, säger Anette Nilsson. - I dag kretsar mycket kring ett snabbare liv, och det ska gå allt snabbare att laga och äta mat. Men Slow food betyder inte att vi ska bli långsammare, snarare att vi ska ta fasta på bra råvaror och måna om våra närproducenter. Den lokala föreningen i Skåne heter Slow food Scania och startade för ett år sedan. Nu har föreningen över 100 medlemmar som träffas runt fem gånger i halvåret för olika temakvällar. Det kan handla om lokalt producerad getost, om chokladprovning, en Chilekväll eller en fiskafton där en marinbiolog berättar om olika arter medan gommen får sitt i form av en utsökt tillagad fisksoppa. - Vi är en social rörelse, det ska vara trevligt att träffas, smaka god mat och samtidigt lära sig något nytt, säger Bengt Danebring. Tillsammans med Anette Nilsson och två italienare driver han den skånska föreningen. - Vi försöker till exempel påverka kommuner att ge lokala producenter en chans att få sälja sina varor. Bondens marknad i Malmö är ett bra exempel där konsumenter kan botanisera bland lokalt producerade specialiteter, säger Bengt Danebring. Ett annat viktigt område där föreningen vill påverka är skolorna och barnen. - Vi gör projekt med skolmatbranschen för att skapa olika smakutbildningar. Det skulle vara fantastiskt om man köpte mer lokalt producerad mat till skolbarnen. Vi vill också att barnen ska få lära sig mer om smakupplevelser. I dag ryggar många för beskt och surt eftersom maten blir allt sötare och mjukare, förklarar Anette Nilsson. Lightprodukter och söta mellanmål tar över allt mer och ger barnen en falsk bild av att mat måste smaka sött. Slow food vill också värna olika maträtter som riskerar att falla i glömska och ta vara på de djurarter och växtsorter som är i farozonen. - För oss är en ko en ko, och en höna en höna. Vi har ingen aning om vad som skiljer olika arter åt. Det är en kunskap som håller på att försvinna i Sverige, säger Anette Nilsson.  - I dag kommer 95 procent av våra livsmedel från endast 30 kulturväxter. Det är skrämmande tycker jag.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.