Annons

Slopad städbesparing spräcker skolbudgeten

Skolnämndens och gymnasienämndens budget kommer gå back i år igen. I sina delårsrapporter räknar nämnderna med ett underskott på sammanlagt cirka 6 miljoner kronor för 2004.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2004

Men nämnderna har försökt att dra ned på kostnaderna. Inför årets budget tog de ett beslut om att minska lokalvården i skolan. Den så kallade "varannandagsstädningen" skulle innebära att nämnderna sparade 3,2 miljoner kronor på att säga upp personal inom lokalvården. Men kommunledningen sa nej till förslaget. - Vi fick ett muntligt besked om detta under vårberedningen, säger Christer Wiedel på skolförvaltningen. - Om vi ligger 3,2 miljoner back när året är slut tycker jag att vi ska få ersättning för det av dem som gett de här direktiven, fortsätter Christer Wiedel. Nämnderna och fullmäktige är enligt Wiedel överens om att besparingen på lokalvård ska genomföras i framtiden. Men detta år blev det stopp. Pengarna som man hoppats spara in på lokalvården förklarar dock inte hela det planerade underskottet. - Vi har tagit i i överkant eftersom båda förvaltningscheferna är nya från årsskiftet, säger Christer Wiedel. Det beräknade underskottet är en försiktighetsåtgärd och vi räknar med att i slutändan gå mindre back än så. Bland annat ska vi se till att hushålla bättre med de vikarier vi har i kommunen i stället för att ta in arbetskraft utifrån. Ytterligare en förklaring till underskottet är att fler elever väljer att läsa sitt modersmål i skolan. Cirka 900 elever har rätt till undervisning i modersmålet, men bara ungefär 500 elever utnyttjar möjligheten. Siffran har ökat snabbt under det senaste året. Kommunen har fått anställa en lärare i italienska, och förutom detta språk så ökar också undervisningen i danska och spanska som modersmål. Text: Karin Arbsjö

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons