Annons

Slopad jobbskatt har gett 20 nya jobb

Ett 20-tal personer i Trelleborg har hittills fått ett nystartsjobb. På arbetsförmedlingen räknar man med ett stigande intresse de kommande månaderna.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2007

- Det tar alltid lite tid innan det blir ett genslag i praktiken, säger Karin Baltzar, chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Hittills har 11 personer redan påbörjat en anställning. Ytterligare åtta är på gång att börja ett nystartsjobb.

Annons

Det var vid årsskiftet som regeringen införde nystartsjobben. Stimulansåtgärden vänder sig till arbetsgivaren som vill anställa personer som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid. Ersättningen innebär att arbetsgivaren kan beviljats skattelättnader som motsvarar kostnaden för arbetsgivareavgiften.

Arbetsgivaren kan få stödet för tills vidare-, prov- eller visstidsanställning.

- Vi tycker det är positivt när personer som haft svårt att få jobb får en anställning, säger Karin Baltzar.

Hon poängterar samtidigt att det är svårt att avgöra vad som hänt om man inte erbjudit stödet.

- Det är väl troligt att en del av de personer som börjar ett nystartsjobb skulle fått en anställning ändå. Samtidigt ser vi att det gett grupper som haft extra svårt att få jobb en chans att komma in på arbetsmarknaden, menar Karin Baltzar.

De personer som fått nystartsjobb i Trelleborg är både ungdomar och äldre. Några är nyanlända flyktingar som är en av grupperna som prioriteras i satsningen.

Den grupp som fortfarande har mycket svårt att hitta en anställning är personer med funktionshinder. Det aktuella jobbet behöver inte ha förmedlats via arbetsförmedlingen. Däremot ska arbetsgivaren ansöka om skattelättnader för nystartsjobb hos arbetsförmedlingen.

Personen som är tilltänkt för jobbet måste vara inskriven som arbetssökande när beslut ska fattats. Beslutet ska dessutom vara fattat innan anställningen börjar.

Det allmänna arbetsmarknadsläget i Trelleborg ser fortfarande ljust ut och platstillströmningen till arbetsförmedlingen ökar.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons