Slingrig historia har nått sitt slut

Forskare hävdar att ett husbygge på strandskyddad mark i Smygehuk har slagit ut huggormarna i området. Men det begicks inga fel när bygget fick klartecken. Det konstaterar länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2011
Foto: Ola Nilsson

Ärendet om huggormarna som lever på en tomt i Smygehuk har avgjorts efter att ha malt i de byråkratiska kvarnarna sedan slutet på 2009. Och nu konstaterar länsstyrelsen att det inte begåtts några fel när husbygget fick grönt ljus lite drygt fyra år tidigare.

– Vi fick in en begäran 2009 om att ärendet som godkändes 2005 skulle granskas. Vi kan konstatera att det har gått så lång tid att det inte finns några skäl till några ändringar. Normalt ska ärenden överklagas inom tre veckor, säger Monika Nordvall på länsstyrelsens miljöavdelning.

Den som 2009 krävde att ärendet skulle granskas var forskaren Thomas Madsen. Tidigare samma år hade han slagit larm om att huggormspopulationen i området hade minskat. Enligt Thomas Madsen berodde minskningen på att huset på tomten blockerade ormarnas väg när de letade efter föda. Om det inte hade begåtts några formella fel menade han att det borde byggas en tunnel för att skapa en bättre väg för ormarna.

– Det är möjligt att han och tomtägaren kan komma överens om att bygga något sådant, men för vår del är ärendet utagerat, säger Monika Nordvall.

Thomas Madsen bor i Australien och har inte kunnat nås. Hans kollega Jon Loman, docent i zoologisk ekologi vid Lunds universitet, är dock besviken över länsstyrelsen beslut.

– Huset borde aldrig ha byggts. Området är ju skyddat just med tanke på faunan, säger han.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.