Annons

Slättens radar rustas ned

På tisdagen inleddes nedmonteringen av den försvarsradar som blickat ut över Söderslätt och Östersjön sedan 1960-talet. Arbetet på över 100 meters höjd följdes med spänning av grannar och branschfolk.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2008
Nedmonterat radarhus.
Nedmonterat radarhus.Foto: 
Radarmasten har sedan 1960-talet varit ett av Söderslätts riktmärken. Nu får den ett betydligt mer diskret utseende. Bengt Persson följde nedmonteringen med intresse. Han har länge bott i närheten av radarmasten. Bild: Albin Brönmark
Radarmasten har sedan 1960-talet varit ett av Söderslätts riktmärken. Nu får den ett betydligt mer diskret utseende. Bengt Persson följde nedmonteringen med intresse. Han har länge bott i närheten av radarmasten. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Kollegorna Markus Selander, platschef, och Åke Andersson, lyftledare, har avbrutit arbetet tillfälligt på grund av tilltagande blåst.
Kollegorna Markus Selander, platschef, och Åke Andersson, lyftledare, har avbrutit arbetet tillfälligt på grund av tilltagande blåst.Foto: 

- Blandade känslor helt klart, säger Bengt Persson, en av de privatpersoner som under måndagen följde nedmonteringsarbetet.

- Den har fungerat som ett riktmärke för oss som bor på Söderslätt, säger han.

Annons

Bengt Persson minns hur han kämpat i snöoväder med enbart masten som riktmärke.

- Det var vintrarna 78-79 och 79-80. Jag fick plumsa hem genom snön på fälten eftersom vägarna var oframkomliga, berättar han.

Masten restes i mitten av 1960-talet och användes under trettio år som flygspaningsradar.

Då försvarsmakten med tiden hittade nya lösningar för att registrera rörelser i luften har den i stället fokuserat på havet. Delar av masten kommer att behållas och när det 50 ton tunga "huset", överst på konstruktionen, plockats ned ska en ny och betydligt mindre utrustning installeras.

- Men det kommer inte alls att bli samma sak. Masten kommer inte synas som den gjort tidigare, säger Markus Selander, platschef från Vägverket Produktion som arbetar på uppdrag av försvarsmakten.

Kollegan Christer Ottosson vittnar om de storslagna vyer som möter honom i toppen.

- Det är flygfotokänsla över det hela, säger han.

Det finns ett tiotal identiska master runt om i Sverige, samtliga ska genomgå samma omvandling som den utanför Anderslöv. Arbetskostnaden per mast är runt två miljoner kronor.

Men masterna behövs, betonar försvarsmakten.

- De flesta länder har krav på sig att bevaka sin yttre gräns. Sverige måste göra det bland annat på grund av Schengenavtalet, säger örlogskapten och objektledare, Stefan Jonasson.

Arbetet beräknas vara klart på två dagar om det inte blåser för mycket.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons