Slarv utlöste banklarmet

Algatan spärrades av efter larm på Nordea som befarades vara bankrån. I själva verket handlade det om teknikslarv.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2005
När polisen inte fick kontakt med bankpersonalen på Nordea befarade man att ett gisseldrama pågick. Med dragna vapen höll man banken under uppsikt. Bild: Tomas Nyberg
När polisen inte fick kontakt med bankpersonalen på Nordea befarade man att ett gisseldrama pågick. Med dragna vapen höll man banken under uppsikt. Bild: Tomas NybergFoto: 

Ett drama med lyckligt slut utspelade sig på Nordea i går när larmet gick vid 14-tiden. Polisen ringde in till banken men fick inget svar.

– Eftersom vi inte fick kontakt med personalen och ett överfallslarm hade gått uppfattade vi situationen som skarpt läge, säger Bo Göran Nilsson, polisinspektör.

Tio man kallades till platsen och två kvarter av Algatan stängdes av. Med dragna vapen gick polisen in i banken.

– Det svåraste i det läget var att hålla allmänheten tillbaka. Förbipasserande blir så nyfikna att de vill gå fram och titta. Det är väldigt farligt. Om rånare skjuter mot polisen och en folksamling står bakom riskerar de självklart att bli träffade, menar han.

Väl inne på banken var dock dramat över. Larmet hade utlöst när en av bankens anställda skulle se över ett videosystem. Han glömde då att slå av en säkring vilket medföljde att larmet gick. – Det var den mänskliga faktorn helt enkelt. Alla kan ju fela, menade polisinspektör Jan Ingvar Nilsson.

Det fanns en lika odramatisk anledning till att polisen inte fick tag på bankpersonalen.

– Det visade sig att vi hade ett gammalt nummer till banken. Men nu har vi rätt uppgifter, sa Jan Ingvar Nilsson och viftade med en papperslapp.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.