Annons

Släktträff med anor i politiken

En blivande toppolitiker växte upp i Lilla Isie i början av 1900-talet. På söndagen samlades Axel Pehrsson Bramstorps släktingar på gården Lindhem i Västra Torp, som en gång tillhörde honom.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2013
Fyra släktled med utgångspunkt i före detta statsministern Axel Pehrsson Bramstorp samlades för första gången för en släktträff på gården Lindhem på söndagen.
Fyra släktled med utgångspunkt i före detta statsministern Axel Pehrsson Bramstorp samlades för första gången för en släktträff på gården Lindhem på söndagen.Foto: Sara Johari

1936 blev han statsminister, visserligen bara för drygt tre månader, men ändock statsminister. Nu har fyra led av släktingar rest till hans hembygd från San Diego i Kalifornien, Nice i Frankrike, Uppsala och Vadstena. Men det finns också de som har närmare. Gunnel Jönsson har själv bott på gården, och nu bor hennes son där. Tillsammans med en kusin kläckte hon idén om en släktträff.

-Vi är så utspridda nu och för mig som är 70 plus känns det viktigt att hålla ihop släkten, säger hon.

Annons

Det var inte bara Gunnel Jönsson som tyckte att det var en god idé, så gott som hela släkten valde att sluta upp. Totalt blir de 72 barn och vuxna som tar plats vid borden i det gamla stallet som gjorts om till festlokal. Gunnel Jönsson hade en upptagen morfar och så många vardagliga minnen från honom har hon inte, men hon minns en god människa.

-Vi kommer ofta tillbaka till vad morfar gjorde för bygden och för fattiga familjer med många barn. Det tycker jag är så fint och jag känner att vi har fått med oss den inställningen i modersmjölken, säger hon.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons