Skyttsgården kan bli kuvös för småföretagare

Skyttsgården, som står tomt efter museets flytt, kan bli en inkubator för småföretagare. Det kommer kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) att föreslå för kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2010

TRELLEBORG. Inkubator kan fritt översättas med företagskuvös. En typ av företagshotell där mindre företag kan utbyta erfarenheter, få rådgivning och dela kostnader för tjänster och kontorsutrustning.

– Det är en tanke jag har med tanke på att Skyttsgården står tom idag, säger Ulf Bingsgård.

Skyttsgårdens speciella lokaler hoppas Ulf Bingsgård kan ge upphov till kreativa möten. Han fick idén efter ett föredrag som vd:n för Minc, Malmö incubator höll i Trelleborg i början av mars. Minc ger plats till 25 företag som enligt bolagets webbplats är "kunskapsintensiva med hög tillväxtpotential".

Vad finns det för behov?

– Det är svårt att säga, det är väl ingen som undersökt det. Men det är de som uttryckt önskemål om det. Det har jag uppfattat när jag har varit ute och träffat företagare, säger Ulf Bingsgård.

Anette Ludvigsson är positiv till det kommande förslaget. Hon är ordförande för föreningen Viqtoria som riktar sig till kvinnliga småföretagare i Trelleborg. Inkubatorverksamhet har varit uppe för diskussion bland medlemmarna.

– Det finns inget här i Trelleborg där man samlar resurser. Bland våra medlemmar är nästan alla ensamföretagare, säger hon.

Att kunna minska fasta kostnader genom att dela mötesrum och utrustning ser Anette Ludvigsson som stora fördelar. En annan är att få hjälp på plats.

– Om du startar ett eget företag har du ofta bra kunskaper inom själva verksamhetsområdet. Men ekonomi och regler och andra frågor dyker också upp, som inte tillhör kärnverksamheten.

Malmö incubator är ett helägt bolag av Malmö stad. I Trelleborg kan kommunen bli ägaren.

– Kommunen blir spelförare, så att säga. Men det betyder inte att kommunen ska bedriva all verksamhet, säger Ulf Bingsgård.

Förslaget om att utreda möjligheten till en inkubator i Skyttsgården ska läggas fram för kommunstyrelsen i april.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.