Annons

Skyttecentrums bulleråtgärder lagda på is

3,2 miljoner säger fritidsnämnden, 6 miljoner menar servicenämnden. När kostnaderna för bullervallar på Maglarps skyttecentrum stiger bordläggs alla planer i väntan på nya pengar. På skyttecentret ligger verksamheten helt nere för tre av tio föreningar medan andra bara delvis kan träna som vanligt.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2014

- Det blir alltid problem när man gör en uppskattning utan att gå genom serviceförvaltningen. Detta har hänt förut och det är inte bra. Det blir besvärligt när skillnaderna blir så stora, säger oppositionsråd Catherine Persson (S).

Fritidsförvaltningen gjorde först en ordentlig bullerutredning för att se vad som behövde göras för att dämpa ljudet från skjutbanan i Maglarp. Då gjordes en kostnadskalkyl och det var den som låg till grund när kommunfullmäktige tog beslut att lägga 3,2 miljoner kronor på projektet.

Annons

- Sen kom ärendet till oss och vi gjorde en ordentlig projektering. Det visade sig att det krävs stora mängder massor för att göra vallarna, säger Henrik Alkvall avdelningschef på serviceförvaltningen.

Istället för 3,2 miljoner kronor tror man nu alltså att det kommer att kosta 6 miljoner kronor. I väntan på nya pengar ligger projektet på is, vilket knappast är glädjande besked för skjutbanan.

- Detta är ingen bra situation för oss och har inte varit sedan många år. Man kan undra hur det har blivit så här. Planerna är ju redan försenade. Vi blev lovade åtgärder så fort som någon av de inflyttade på Stavstensudde klagade, vilket de gjorde nästan omedelbart, säger Per Larsson, ordförande för skyttealliansen som talar för alla tio föreningar på skyttecentret.

I dag kan inte verksamheten pågå fullt ut. Tre föreningar tränar inte alls och några andra föreningar måste begränsa sig för att inte störa sina grannar.

Nu får de vänta på att fullmäktige tar upp frågan. Catherine Persson vet inte hur hon ställer sig, nu när prislappen ändrats.

- Jag vet inte var smärtgränsen går för hur dyrt det får bli. Det finns ju olika nivåer på ljuddämpning också. Vi får ta detta när det kommer till fullmäktige, säger hon.

Torbjörn Karlsson (S), som liksom Catherine Persson är kommunalrådskandidat, vill ha en större överblick.

- Jag efterfrågar en utvecklingsplan för skyttecentret. Lägger man ner så mycket pengar på det vill man kanske ha något tillbaka, menar han.

Louise Cronholm Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons