Annons

Skyskrapan byggs inte

Det bidde ingen skyskrapa. Vad bidde det då? Det bidde ett hus på fyra till sex våningar. De stolta planerna på ett 40 meter högt bostadshus med 14 våningar på parkeringen vid korsningen Östergatan/Johan Kocksgatan blir inte verklighet.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2007
Nu ser planerna på bebyggelsen vid Musikskolan betydligt beskedligare ut än den tidigare skyskrapan på 40 meter. Skiss: Fojab arkitekter
Nu ser planerna på bebyggelsen vid Musikskolan betydligt beskedligare ut än den tidigare skyskrapan på 40 meter. Skiss: Fojab arkitekterFoto: 

Nu handlar det om ett hus på max sex våningar samt det sidohus på ungefär fyra etage som funnits med i planerna hela tiden.

Det som kallades Östra utsikten och var tänkt att bli ett landmärke för den östra delen av Trelleborgs centrum blir inte verklighet. Byggnadsnämnden i Trelleborg beslöt visserligen på sitt sammanträde i tisdags att arbetet med att göra en ny detaljplan för kvarteret ska gå vidare, men att man nu siktar mot betydligt lägre bebyggelse.

Annons

– Exploatörerna är nöjda även med de nya planerna, säger Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg. Skyskrapan var nog mest en idé från den förra kommunledningen.

I dag är tomten en parkeringsplats och tvärs över gatan ligger Abitares nybyggda flerfamiljshus. Förutom planerna att bygga på den tomten har det även funnits tankar om att bygga bostäder på andra lediga tomter i området. På sikt kan området rymma flera hundra lägenheter, enligt framtidsvisionerna.

Hur mycket av det som blir verklighet återstår att se, men stadsbyggnadskontoret går nu i alla fall vidare med planerna på två hus på tomten invid Musikskolan.

De byggnader som nu planeras ansluter i höjd till husen som ligger i närheten.

– I det fortsatta arbetet med detaljplanen ska vi nu bland annat titta på eventuella problem med buller från väg och järnväg, säger Stefan Ferm.

Planerna på ett höghus mötte en hel del kritik, bland annat från grannar till den tänkta skyskrapan. Även kulturnämnden var skarpt kritisk till planerna liksom byggföretaget Abitare.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons