Annons

Skyfall kan ge dyrare vattennota

Tekniska förvaltningen vill höja taxorna för vatten och avlopp. Bakom höjningen ligger skadeståndsanspråk på tio miljoner kronor efter översvämningarna i augusti 2010. "Vi ser höjningar som enda alternativet", säger förvaltningschef Martin Nilsson.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2011
Skadeståndsanspråken efter översvämningarna 2010 kan kosta kommunen tio miljoner kronor. Och räkningen kan komma att täckas med högre va-avgifter.
Skadeståndsanspråken efter översvämningarna 2010 kan kosta kommunen tio miljoner kronor. Och räkningen kan komma att täckas med högre va-avgifter.Foto: Tom Wall

Trelleborgarnas framtida räkningar för vatten och avlopp kan bli betydligt högre än idag. Men hur stor höjningen kan bli och när den i så fall träder i kraft är inte klart.

– Fullmäktige har sista ordet. Men avdelningen för vatten och avlopp måste bära sina egna kostnader. Enligt kommunallagen får det inte skjutas till pengar till en taxefinansierad verksamhet. Då är avgiftshöjning enda alternativet, säger Martin Nilsson.

Annons

Det som tvingar fram planerna på höjda va-avgifter är översvämningarna som drabbade Trelleborg i augusti 2010. Vattenmassorna vällde fram. Källare svämmade över och avloppsvatten trängde in i bostäderna.

Därför har mellan 200 och 250 fastighetsägare ansökt om skadestånd från kommunens VA-avdelning.

I nuläget tittar en jurist på varje ärende. Går ansökan igenom belastar räkningen va-avdelningens budget.

– Vi har vikit tio miljoner för skadestånden. Det kan bli mer och det kan bli mindre, säger Martin Nilsson.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons