Annons

Skyddsjakt tillåts på gråsäl i Skåne

Under 2014 tillåter Naturvårdsverket skyddsjakt på sammanlagt 15 gråsälar i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2014
En gråsälshona som syntes nära Måkläppen.
En gråsälshona som syntes nära Måkläppen.Foto: Foto: Claes Nyberg

Tidigare har säljakt i Skåne bara beviljats efter individuella ansökningar men nu anses problemen vara så stora att man beslutat om generell jakt.

– Det är inte så kul för de skånska fiskarna. Problemen med sälskador har ju ökat drastiskt, säger Kerstin Söderlind på länsstyrelsens fiske- och vattenvårdsenhet som handlägger ersättningar för sälskador till fiskare.

Annons

– Längs sydkusten är problemen såpass stora att fiskarna har svårt att kunna fiska överhuvudtaget, säger hon.

Förra året betalade länsstyrelsen ut 1,4 miljoner kronor till sammanlagt 40 skånska fiskare som drabbats av skador på sin fångst orsakade av säl.

LÄS MER:

I fredagens pappers- och e-tidning kan du läsa om vad yrkesfiskaren Mikael Carlsson i Skåre tycker om situationen just nu. TA berättar också om hur sälpopulationen vid Måkläppen ser ut samt vad tillsynsman Jan-Åke Hillarp tycker om jakten.

E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Lisa Kron
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons