Annons

Skydd mot oljeolyckor ska bli bättre

Trelleborg ska bli en förebild och fallstudie för de andra Östersjöländerna. Det hoppas Sten Björk (s) och Mattias Müller.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2006
Andreas Krauss, Sten Björk, Hans Gudenschwager och Mattias Müller berättade om samverkan mellan Östersjöländerna.BILD: JOHAN PERSSON
Andreas Krauss, Sten Björk, Hans Gudenschwager och Mattias Müller berättade om samverkan mellan Östersjöländerna.BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

I går presenterades planerna på "Case Study Trelleborg", vilket betyder att Sveriges sydligaste stad blir en fallstudie.

Trelleborg ska enligt Mattias Müller, miljösamordnade och som leder projektet, bli visa hur man som Östersjöstad kan bli ett exempel på hur man skapar en "bärkraftig kustzonsförvaltning".

Annons

Det sker i samverkan med Baltic Master, alltså de 43 organisationer från sju av Östersjöländerna som deltog i Östersjökonferensen i Trelleborg våren 2004.

– Det betyder att vi kan arbeta aktivt med miljöfrågor, fortsätter Müller.

Projektet som pågår fram till slutet av 2007 går också ut på att diskutera hur stora oljeolyckor till havs och vid Östersjöhamnar ska hanteras.

– Rent allmänt fiskas det mer än beståndet tillåter ute på Österjsön. Det är sådant och annat som vi vill samla i en idébank, en sorts manual som ska vara tillgänglig för de andra medlemmarna i Baltic Master, säger Mattias Müller.

Projektet bygger också på att skydda känsliga stränder och analysera Baltic Cables betydelse. Lika positiv är miljönämndens ordförande, Sten Björk (s):

– Trelleborg har en viktig uppgift när det gäller att lyfta fram miljöfrågor, säger han.

Andreas Krauss och Hans Gudenschwagger, som båda arbetar med havsforskning vid Bremens universitet, och som besökte Trelleborg i går, ställer sig positiva till att Trelleborg blir en modell som åskådliggör olika miljöproblem och hur de kan lösas.

– Det här skapar en öppning för fortsatt samarbete. Nästa gång vi medlemmar i Baltic Master ses blir i juni vid en konferens i Bremen. Då ska vi hitta fler verktyg för att fördjupa samarbetet mellan de involverade Östersjöländerna, säger Hans Gudenschwager.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons