Annons

Skurupsbon betalar mer än trelleborgaren

De kommunala skillnaderna mellan hushållens avgifter och taxor är stora. Boende i Skurup får till exempel betala 2 600 kronor mer per år än de som bor i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 29 oktober 2010

Kostnaderna för avfall, vatten och avlopp, el och uppvärmning har jämförts i kommunerna och resultatet beskrivs i Nils Holgersson-rapporten som publicerades i sin helhet igår.

Ett fiktivt flerbostadshus med femton lägenheter har flyttats mellan landets kommuner för att jämförelsen ska bli så korrekt som möjligt. När det gäller uppvärmning har priset för fjärrvärme använts i de kommuner där fjärrvärmen är det dominerande uppvärmningsalternativet.

Annons

I Skånes näst billigaste kommun, Kävlinge, är totalkostnaden för en lägenhet på 67 kvadratmeter, 1 396 kronor i månaden.

I Malmö är hushållens kostnader 1 550 kronor och i Lund är kostnaden 1 625 kronor.

Ytterligare lite mer får man betala i Lomma, där månadskostnaden är 1 731 kronor.

Lägst kostnader i hela landet har de boende i Luleå kommun och dyrast är det för dem som bor i Munkedals kommun.

Skillnaden för en normalstor trerumslägenhet i den billigaste och dyraste kommunen är 880 kronor i månaden, vilket blir 10 560 kronor på ett år.

I Skåne har kostnaden för elnätet ökat med 7,9 procent sedan förra året och i Lund har elnätskostnaderna ökat med hela 15 procent. Den genomsnittliga ökningen i landet är 8,5 procent.

Göran Höckert är näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Syd. Han säger att elnätspriserna i Malmö har ökat med 79 procent sedan 2003. Elnätspriset utgör ungefär en tredjedel av den totala elkostnaden, alltså en betydande del.

I snitt har fjärrvärmepriset för fjärrvärme ökat med 2,3 procent i Skåne det senaste året, Konsumentprisindex, KPI har ökat med 1,2 procent.

– Det kan tyckas lite, men man ska veta att fjärrvärmen har den överlägset största effekten på totalkostnaden och berör många människor. I praktiken är det också en monopolsituation som råder på fjärrvärmemarknaden då kunderna inte kan välja fjärrvärmeleverantör och det ofta är kostsamt att byta till andra värmelösningar, säger Göran Höckert.

INTERNAL INTERNAL
Charlotte Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons