Annons

Skuggor inte nog för att riva upp detaljplan

Att ha ett åttavåningshus som granne är inte en olägenhet nog för riva upp detaljplan. Det anser Mark- och miljödomstolen som avslår villaägarnas överklagande.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2013

– Detta är en viktig dom för Trelleborg. Det finns ett behov av att förtäta i centrum eftersom behovet av lägenheter är stort, säger Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.

28 villaägare och blivande grannar till de fyra planerade höghusen på kvarteret Betan överklagade den nya detaljplanen för området. Argumenten är i huvudsak två:

Annons

1. Den skuggutredning som Trelleborgshem låtit utföra är bristfällig eftersom det inte framgår om man tagit hänsyn till hisschakt och fläktrum.

2. Detaljplanen är olämplig på grund av att marken är förorenad.

– Den markundersökning som sägs vara gjord på området är dessutom försvunnen. Den går inte att få tag på, säger Ulf Persson, en av dem som överklagat.

Mark- och miljödomstolen har tagit del av allt material och menar att det mycket väl kan vara så att skuggutredningen är otydlig. Konsekvensen blir att ett lite större område än vad utredningen säger kommer att skuggas. Men domstolen anser ändå inte att detta tillför en sådan olägenhet att det finns skäl att riva upp en detaljplan. Bor man inne i stan får man vara beredd på att skuggor uppstår från hus i närheten.

Föroreningarna anser man är identifierade i en undersökning som gjordes år 2011. Dessa är heller inte anledning nog till att riva upp detaljplanen.

Mark- och miljödomstolen beslutar att avslå överklagandet. Men minst en villaägare tänker inte ge sig så lätt.

– Det är mycket troligt att jag överklagar, säger Ulf Persson.

Lisa Kron
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons