Skrotkonst och kreativa möten

Diskussionerna flödar och kaffebrödet börjar ta slut. På tisdagar ordnar kulturföreningen Gränsgång-Samkultur kreativt möte.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2007
Britt Lövgren har skapat konst av gamla metalldelar från den gamla smedjan i närheten.
Britt Lövgren har skapat konst av gamla metalldelar från den gamla smedjan i närheten.Foto: 
Gunnar Dahl har tidigare varit el-entreprenör och gör nu konst av alla roliga gamla el-delar han samlat på sig.
Gunnar Dahl har tidigare varit el-entreprenör och gör nu konst av alla roliga gamla el-delar han samlat på sig.Foto: 
I tisdags blev det kreativa mötet en diskussion om att samverka med nätverket Öppna sinnen. I förgrunden till höger Birgitta Green från Gränsgång-Samkultur, till vänster Birgitta Godlund från Öppna sinnen. BILD: TOMAS NYBERG
I tisdags blev det kreativa mötet en diskussion om att samverka med nätverket Öppna sinnen. I förgrunden till höger Birgitta Green från Gränsgång-Samkultur, till vänster Birgitta Godlund från Öppna sinnen. BILD: TOMAS NYBERGFoto:  
Ett gammalt illaluktande rep parfymerades med tjära och förvandlades i Britt Lövgrens och Elsa Janssons händer till ett konstverk med anspelningar till hav, tsunami, vågor och flöten.
Ett gammalt illaluktande rep parfymerades med tjära och förvandlades i Britt Lövgrens och Elsa Janssons händer till ett konstverk med anspelningar till hav, tsunami, vågor och flöten.Foto: 

De har bänkat sig kring det stora bordet i rummet, ett femtontal kvinnor och män från kulturföreningen.

– Vi träffas här varje tisdag mellan tolv och tre, förklarar Birgitta Green. Ibland gör vi saker tillsammans, andra gånger, som idag, har vi ett möte med en inbjuden gäst.

För dagen är ett annat nätverk på besök. Birgitta Godlund förklarar hur hon ser på nätverkande mellan olika kulturföreningar och gör reklam för Öppna sinnens nya portal på internet.

– Det handlar inte om att ge upp sin identitet, utan att vi kan samverka med varandra, säger hon.

Ett annat möte utmynnade i fantasifulla skrotskulpturer som nu pryder väggarna och ger inspiration till nya konstverk. – Vi tog helt enkelt till vara på en del skrot som Sjöfartsmuseet hade liggande här nere, förklarar Birgitta Green. Sedan hjälptes vi åt att skapa utifrån de delar vi hittade.

Föreningen Samkultur-Gränsgång har ett par hundra medlemmar och det finns gott om idéer hur man ska utvecklas vidare.

Föreningen kommer att profilera sig i det nya huset till exempel genom en utställning med två ex-trelleborgare under hemvändarhelgen under jubileumsåret. En hemsida håller också på att arbetas fram.

– Vi vill absolut inte konkurrera med studieförbunden, menar Birgitta Green, det här ska vara en mötesplats och vi ska inspirera varandra genom utställningar, utflykter och möten.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.