Skrotbilar bort i lyckad kampanj

Kampanjen för att hitta och forsla bort skrotbilar i Trelleborg under 2001 blev lyckad och nästan alla skrotbilar försvann.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2003

Trots det får nu kommunen betala tillbaka drygt en halv miljon kronor till Vägverket av förskottet från bilskrotningsfonden. - Orsaken är att förskottet blev alldeles för högt, säger Greger Persson, som ansvarade för kampanjen i Trelleborgs kommun. Det baserades på att vi skulle hitta cirka 300 skrotbilar, men resultatet blev 47 stycken. Enligt Greger Persson var det dock inte så att en mängd skrotbilar stod kvar i kommunen efter kampanjen. - Det fanns helt enkelt inte fler skrotbilar i Trelleborg än de 47 som hittades, säger han. Kampanjen gick ut på att den som hade en skrotbil stående eller visste var det stod någon ute i naturen kunde ringa och tipsa om det. Sedan hämtades bilen och skrotades, helt utan kostnad för den som ringt. - Dels handlade det om skrotbilar som stod ute i naturen, dels sådana som stod uppställda på gårdar eller i garage runt om i kommunen, säger Greger Persson. Förskottet som kommunen fick var på 600 000 kronor, men kommunen gjorde endast av med 104 221 kronor, eller 2 217 kronor per bil. Bidraget som kommunen är berättigad till uppgår till 90 procent av kostnaderna och därför måste kommunen betala tillbaka drygt en halv miljon av förskottet. Efter kampanjen var de flesta skrotbilar försvunna från Trelleborgs kommun. - Hur det ser ut nu vet jag inte, säger Greger Persson. Det kommer ju till skrotbilar hela tiden.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.