Annons

Skövlad allé anmäls som miljöbrott

Skövlingen av kastanjeallén i Svartesjö har anmälts till länsstyrelsen. Naturskyddsföreningen i Trelleborg vill veta ifall borttagandet av träden är ett miljöbrott.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2011
Kastanjeallén i Svartesjö har offrats till förmån för bostäder. Nu har Naturskyddsföreningen anmält skövlingen till länsstyrelsen. Foto: Erik Nordström.
Kastanjeallén i Svartesjö har offrats till förmån för bostäder. Nu har Naturskyddsföreningen anmält skövlingen till länsstyrelsen. Foto: Erik Nordström.Foto: Erik Nordström.

Träden har tagits bort till förmån för de runt hundra villatomter som håller på att färdigställas precis norr om Dalabadet. I februari fälldes de sista kastanjerna.

– Vi anser att man måste ta hänsyn till naturvärdena när man bygger nytt. Man måste kunna bygga och samtidigt bevara. Det är en mycket fin allé som tagits bort, säger Rikard Lehmann, ordförande i Naturskyddsföreningen Trelleborg, en förening som reagerade på trädfällningen redan innan den började.

Annons

Det är Mjöbäcks entreprenad som bygger det nya bostadsområdet. I Trelleborgs Allehanda har företagets entreprenadchef Magnus Ivarsson tidigare sagt att kastanjeträden var spruckna i rotsystemet och därmed en säkerhetsrisk.

Magnus Ivarsson har lovat att Mjöbäcks entreprenad ska plantera ny växtlighet, närmare bestämt 145 träd och 6 300 buskar. Men det löftet räcker inte för Naturskyddsföreningen.

– Det tar ju decennier innan de träden vuxit upp, säger Rikard Lehmann.

Fanny Johansson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons