Sköterska stal morfin på sin arbetsplats

En sjuksköterska vid socialtjänsten i Trelleborg fick behålla jobbet, men under översyn av övriga anställda, sedan hon stulit morfin på arbetsplatsen.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2003

Hon dömdes till prövotid i tre år av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) sedan hon ertappats. Det innebär att ledningen och personalen på arbetsplatsen skulle kontrollera att hon hades utför sitt arbete. Efter beslutet om att hon fick behålla jobbet valde hon dock att sluta. Kvinnan som har jobbat på ett äldreboende i kommunen har vid flera tillfällen stulit morfin, enligt ansvarsnämndens dom där det framgår att sjuksköterskan har tagit tio ampuller morfin ur ett sjukvårdsskåp på sjuksköterskeexpeditionen. Vid ett annat tillfälle har hon stulit en förpackning morfin som hon hämtade på apoteket. Morfinet var avsett för en vårdtagare. Båda stölderna är polisanmälda. "Sjuksköterskan har stulit mer än vid de nämnda tillfällena", menar socialstyrelsen. Stölderna av morfinet har varit till kvinnans eget narkotikamissbruk. Enligt ansvarsnämnden har kvinnan under senare tid genomgått en behandling för sitt narkotikamissbruk. Socialstyrelsen har krävt att hennes legitimation skulle dras in, vilket mötte motstånd från ansvarsnämnden, som dömde sköterskan till en prövotid på tre år.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.