Annons

Skolverket går till hårt angrepp efter granskning

På inte mindre än ett 20-tal punkter får Trelleborgs kommun kritik för utbildningen inom både grundskolan och gymnasiet. Bakom den genomgripande granskningen står Skolverket.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2005

Trelleborg får till stora delar beröm för sin satsning på spjutspetsskolan i Skolverkets rapport.

Samtidigt innehåller den en del beska droppar, framför allt till de ansvariga tjänstemännen, skolchefen Barbro Melander och gymnasiechefen Lisbeth Netteberg. På flera punkter riktas allvarligt kritik mot sättet att sköta utbildningen i Trelleborg. – Det är anmärkningsvärt att det fokuseras så mycket på att eleverna ska få bättre betyg i kärnämnena, det vill säga svenska, matematik och engelska. De andra ämnena, till exempel naturvetenskap och en del samhällsorienterade ämnen riskerar att komma i skymundan, säger Lotta Kårlind, undervisningsråd på Skolverket, till Trelleborgs Allehanda.

Annons

Hittills har Skolverket granskat samtliga skolor i 17 kommuner i Sverige, varav Trelleborg är en. Under de kommande sex åren ska myndigheten hinna med de resterande 273 kommunerna i Sverige.

Förskolorna i Trelleborg är förhållandevis förskonade från Skolverkets kritik.

Till största del gäller synpunkterna sättet att sköta årskurserna 1-9 samt gymnasiet.

– På flera skolor, både i grundskolan och på gymnasiet är det brist på elevernas inflytande och delaktighet i undervisningen och på skolorna över huvud taget, fortsätter Lotta Kårlind.

Skolchefen Barbro Melander har tagit del av Skolverkets rapport. Hon välkomnar den.

– Det är bra att det görs sådana här genomgångar. Det är ett bra stöd i vårt fortsatta förändringsarbete. Men när det gäller vår fokusering på kärnämnena är Trelleborgs kommun inte ensam om det här. Det problemet delar vi med en stor del av Sverige, resonerar Barbro Melander.

Gymnasiechefen Lisbeth Netteberg säger att en kritiken till stor del är befogad. – Det här ligger helt i linje med vår förändringsprocess. Gymnasieskolan ska öka sitt elevfokus framöver och vi ska i framtiden fokusera mer på programmen, i stället för enskilda ämnen, säger hon.

I rapporten nämns också att flera grundskolor begränsar elevernas valfrihet i ämnet elevens val. Dessutom finns synpunkter på att det sätts betyg på alla barn som går i årskurs 8 och 9, vilket egentligen bara ska göras om föräldern vill det.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons