Annons

Skoltaxiförare körde onykter

En taxiförare som körde en grupp särskoleelever till skolan i torsdags morse greps för rattfylleri. Taxibolaget lovar nu att Trelleborgs skolelever i fortsättningen inte ska behöva åka i fordon utan alkolås.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2013

Det var vid en av polisens rutinkontroller vid åttatiden på torsdagsmorgonen som taxichauffören blev stoppad. Eftersom polisens alkoholmätare gav utslag greps han och fördes till polisstationen för ytterligare provtagning. I bilen fanns en grupp elever från särskolan på Vannhög och träningsskolan på Bäckaskolan.

– Direkt efter att det hänt fick vi information om att en taxichaufför blivit tagen vid en rutinkontroll och att det skulle komma en ersättningsbil från Taxi Kurir. Senare under dagen informerades alla föräldrar om vad som hade hänt, säger Marianne Hammar, rektor för särskolan.

Annons

Någon av eleverna blev orolig av situationen och enligt Marianne Hammar berodde det framför allt på att polisen valde att låta barnen gå ur taxibilen medan de väntade på den nya chauffören.

– Det är ett val som polisen gjorde men det kanske inte var det bästa för just våra elever, säger hon.

Enligt Lars-Bertil Mårtensson, förundersökningsledare på polisen i Ystad, riskerar taxiföraren som greps att dömas för grovt rattfylleri. Detta trots att promillehalten låg under den gräns på en promille som normalt gäller för grovt rattfylleri.

– I och med att det handlar om en särskilt ansvarsfull körning så kan man ändå dömas till grovt rattfylleri, säger Lars-Bertil Mårtensson som inte vill uppge exakt vilken promillehalt som uppmättes.

Per Lundquist, chef på Taxi Kurir som kör skolskjutsar på uppdrag av Trelleborgs kommun, ser mycket allvarligt på det som inträffat.

– Även om vårt avtal inte föreskriver alkolås så brukar vi ha fordon med alkolås i alla fall. Men i detta fall var det olyckliga omständigheter. Det är ett av få fordon som vi ännu inte har installerat alkolås på och det var ett undantagsfall att vi använde det, säger han.

Just det fordon som blev stoppat i torsdags används normalt till sjuktransporter och dessa fordon har legat sist i ordningen när det gäller att få alkolås monterade.

– Med alkolås hade detta inte inträffat, säger Per Lundquist och konstaterar att man inte längre kommer att använda de fordonen vid skoltransporter förrän de utrustats med alkolås.

Det ska göras innan årsskiftet.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons