Annons

Skolsanering dyr för Trelleborgshem

En oväntat hög räkning för sanering av den fuktskadade förskolan Klöverängen gör att Trelleborgshem får skriva ner sina vinstförväntningar kraftigt i år. Den omfattande ombyggnad som blir nödvändig beräknas gå lös på omkring tre miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2004

Det kommunala bostadsbolagets delårsrapport för första halvåret 2004 pekar mot ett väntat helårsresultat på 3,6 miljoner kronor i överskott. Det är omkring fyra miljoner kronor lägre än bokslutsresultatet för 2003. Trelleborgshem hade hoppats på en vinst liknande fjorårets även i år, men det lär gå om intet. Främst tack vare saneringen av förskolan Klöverängen på Fagerängen. Där har tre dagisavdelningar fått rymma ut ur den ena av två byggnader, sedan personal och barn fått problem med täppta luftvägar och spridning av snuva. Arbetsmiljöverket ryckte ut och ålade Trelleborgs kommun och hyresvärden Trelleborgshem att vidta åtgärder. Medan de utflyttade avdelningarna inryms på närliggande förskolan Pilekvisten, kommer nu Trelleborgshem att renovera Klöverängen. Exakt när de arbetena blir klara är inte sagt, och barnen får vara kvar på Pilekvisten tills vidare. På Klöverängen blir nu en rad ingrepp nödvändiga, och det är därför som kostnaden blir så stor. - Dels har man byggt om där förut under årens lopp, och använt en del konstruktioner som inte varit helt lyckade, berättar Lars Hellstrand på Trelleborgshem. Dels har man någon form av vattenskador, och det har byggnaden inte klarat. Plus att köket behöver göras vid också. Så nu tar man ett radikalt grepp på alltihop samtidigt. I höst inleds en upphandling, och troligen blir det start för ombyggnaden till vintern 2005. - Det kommer att kosta ganska mycket att återställa till ett bra hus, kommenterar Leif Persson, vd på Trelleborgshem. - Och visst, det är sådant som kan hända. Men det är första gången under mina år som vi får en så stor och obehaglig överraskning. Man har ju en del pengar med i budgeten för normalt underhåll, men inte så här mycket. - Vi får titta på om vi kan förebygga att det händer liknande saker i fler hus, eller annat som på sikt skulle kunna ställa till problem, säger Leif Persson. Bolagets ekonomi tål dock det här, tror Leif Persson. Tidigare års vinster hjälper till att rädda ekonomin. Trelleborgshem har krav från kommunen att öka sin soliditet med en halv procent varje år, och det klarar man. Inga indragningar av andra beslutade investeringar är heller aktuella. Det innebär bland annat att Trelleborgshem i höst går igång med bygget av 19 nya lägenheter och en restaurang på Rådhustorget, till en beräknad kostnad av 39 miljoner kronor. I maj-juni nästa år ska det vara klart för inflyttning. I februari 2005 planerar man att sätta spadarna i jorden för de seniorbostäder som ska byggas vid Algatan, på tomten där Svenssons glasmästeri stod.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons