Annons

Skolresor får kosta

Med den nya skollagen blir det okej för skolorna att ta ut frivilliga avgifter från föräldrar. Kommunen har ännu ingen policy för avgifter, men rektor Peter Hansson menar att skolan inte får kosta.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2011
LiljeborgsskolanFoto: Claes Nyberg

Sedan den nya skollagen började gälla den första juli är det i enstaka fall tillåtet att ta ut frivilliga avgifter för skolresor och liknande. Det fick skolorna inte göra tidigare. I Trelleborgs kommun finns ingen policy för att säkra att skolorna inte tar ut avgifter, man har förlitat sig på tidigare lagstiftning. Men nu kan det bli aktuellt att se över reglerna, enligt Mats Lundqvist, utvecklingschef på bildningsförvaltningen.

– Det lär tas upp till diskussion i augusti så att vi håller samma linje i kommunen, det ska inte vara så att elever inte har råd att följa med. Antingen ska man åka med stöd från skolan eller avstå helt, det kommer bli vår policy även i framtiden, säger han.

Annons

Däremot anser Mats Lundqvist att det är okej att ta ut en mindre avgift i samband med en resa, exempelvis för det mål mat som barnet måste äta under dagen. Då slipper ju hemmet den utgiften, menar han.

– Det kan jag tycka är okej eftersom det inte påverkar familjeekonomin direkt, säger han.

Vad denna summa maximalt borde få uppgå till kan han dock inte säga i dagsläget.

Peter Hansson är rektor på Liljeborgsskolan 4-6 och Ljunggrenska skolan F-3. Där har man en policy som säger att skolan aldrig ska kosta.

– Alla resor och sådant ska skolan bekosta. Vi får vår pott från kommunen och med den gör vi upp en plan för året. Skulle vi ha någon aktivitet som kostar mer har vi en årlig gårdsfest som föräldrarådet anordnar, den hjälper till att bekosta vissa aktiviteter som ligger utanför det skolan klarar av, säger han.

Har det hänt att ni har tagit betalt för någon aktivitet?

– Några tior har vi plockat ut vid enstaka tillfälle. Och ibland när vi gör utflykter blir det svårt att ta med skolmat. Då kan man behöva ta med sig picknickkorg hemifrån, istället för mellanmål på skolan.

Om någon elev inte skulle ha mat med då?

– Skolköket ställer ofta upp om något barn har glömt. Det gäller också om någon kommer till skolan utan att ha ätit frukost, det kan ske med vissa barn med jämna mellanrum. Då får de något att äta i köket så att de klarar skoldagen. Sedan kan jag inte svara på anledningen till att de inte ätit frukost, men ofta har pedagogerna känselspröten ute. De lär känna familjerna, de som har det tufft ekonomiskt till exempel, och då ser man till att lösa det så att barnet inte känner sig utanför.

Har ni satt någon övre maxgräns i kronor?

Annons

– Det är svårt att sätta en exakt gräns, men några tior är inte sjuttio kronor.

Har det hänt att en elev som inte kunnat följa med har fått hålla till godo med en alternativ aktivitet?

– Nej, är det så att något barn inte skulle ha möjlighet att följa med av någon anledning så struntar vi i det. Det kan handla om att åka till ett stall fast någon är allergisk, då väljer vi ett annat alternativ där man också kan nå kunskapsmålet som var tänkt, säger Peter Hansson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons