Annons

Skolpolitiker sågar gemensam stornämnd

Dålig för demokratin, svår att överblicka och med för stort fokus på förskolefrågor. Det tror ledande politiker i skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden blir konsekvenserna av en bildningsnämnd.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2010
Sven Lindkvist (S).
Sven Lindkvist (S).Foto: 
Bengt Gunnarsson (M).
Bengt Gunnarsson (M).Foto: 
Lars Hemzelius (FP).
Lars Hemzelius (FP).Foto: 

Både Bengt Gunnarsson (M), ordförande i skolnämnden och Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, pekar på utredningen som gjordes för två år sedan när de argumenterar mot en bildningsnämnd.

– Ska man slå ihop nämnderna måste det klart framgå vilka fördelar som finns, men det enda jag sett i utredningsväg är den som gjordes för två år sedan, säger Bengt Gunnarsson som menar att det borde göras en rejäl konsekvensanalys innan beslutet fattas.

Annons

Gunnarsson menar att det kan finnas ett demokratiskt problem med större ansvarsområden för politikerna.

– Om ordföranden i utbildningsnämnden ska bli halvtidsarvoderad så kan det innebära en demokratisk slagsida eftersom den personen får mycket större inflytande än de andra politikerna, säger han.

Sven Lindkvist (S), andre vice ordförande i skolnämnden och ordförande fram till 2006, tycker att en stor bildningsnämnd är en direkt dålig idé. Han menar tvärt emot Ulf Bingsgård att det visst fanns praktiska skäl att dela upp dåvarande skolnämnden i två. Anledningen var att utbildningsområdet var för stort att överblicka.

– Om man skapar så stora enheter så finns risken att det bara är en liten klick politiker som är delaktiga i nämndens verksamhet, och det är helt fel. Risken blir att ledamöterna inte mäktar med att vara så insatta i alla frågor, och att man då måste lägga över mer ansvar på tjänstemännen, säger Sven Lindkvist.

Sven Lindkvist tycker inte att bristfälligt samarbete mellan de två nämnderna är en tillräcklig anledning för en hopslagning.

– Visst har nämnderna jobbat mycket var för sig, men det är ju bara att bestämma sig för ett samarbete och tvinga fram de mötena. Man behöver inte slå ihop verksamheterna för det.

Folkpartiet har tidigare förespråkat en sammanslagning, men Lars Hemzelius har ändrat sig. Nu tror han att en stor nämnd kommer att påverka gymnasieskolan negativt.

– Vi har haft kraftigt utvecklingsfokus på våra frågor och ifall man buntar ihop allt till en jättestor nämnd så kommer allting att handla om dagisplatser, för det är alltid dagisbarnen det är mest synd om i slutändan, säger Lars Hemzelius tror mer på specialisering än på stordrift.

– Specialisering innebär en professionalisering. Det går inte att vara kunnig i alla delar.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons