Annons

Skolpartiet stödjer sextettens förslag

Skolpartiet ställer sig bakom den politiska sextettens förslag till fördelning av mandat i kommunens nämnder och styrelser.
Trelleborg • Publicerad 7 november 2006

Under måndagskvällen var socialdemokraterna, skolpartiet och sverigedemokraterna inbjudna av sextetten för att anta eller förkasta det förslag till fördelning som lagts fram.

Skolpartiet skrev alltså under förslaget vilket innebär att 24 av 51 fullmäktigeledamöter står bakom fördelningen av mandat i kommunens nämnder och styrelser.

Annons

– Innan valet gick vi ut och talade om att vi stödjer den borgerliga sidan. Vi fick uppfattningen att det finns klara öppningar där för vår del, säger Claes Henriksson, kassör i skolpartiet och blivande ledamot i fullmäktige.

Som tack för stödet får skolpartiet poster som ersättare i skolnämnden samt i gymnasie- och vuxen-utbildningsnämnden.

– Det inflytande vi får är verbalt. Förhoppningsvis kan det räcka till något, säger Claes Henriksson.

Något djupare samarbete med sextetten har skolpartiet inte diskuterat enligt Claes Henriksson.

– Men det är klart. Sju vågade livet.

Varken socialdemokraterna eller sverigedemokraterna ställer sig bakom sextettens förslag. Sverigedemokraterna vill behålla den nuvarande ordningen och socialdemokraterna skickade i fredags ett eget förslag till partierna i alliansen om hur mandaten ska fördelas. Förslaget innebär bland annat att antalet ledamöter i kommunstyrelsen utökas till tolv, att sextetten får egen majoritet i kommunstyrelsen och att moderaterna får kommunalrådsposten. I övrigt skulle antalet mandat i nämnder och styrelser hållas oförändrade.

– Vi ville bidra till att bryta dödläget. Vi skickade ett bud som ligger en bit fram på vägen, säger Catherine Persson (s).

Men sextetten vill inte kompromissa om sitt förslag.

– Vi har lagt vårt förslag som en grund för att på något sätt styra de kommande fyra åren. Det förslaget får de andra partierna godta eller förkasta, säger Ulf Bingsgård (m).

Catherine Persson anser att det socialdemokratiska förslaget var generöst eftersom det gav sextetten större politiskt makt i förhållande till valresultatet. Hon ställer sig nu tveksam till om partiet kan stödja något i det förslag som sextetten och skolpartiet har enats kring.

Annons

– Köper man inte något av våra förslag kan man lika gärna köra på elva ledamöter i kommunstyrelsen, säger Catherine Persson.

Att skolpartiet ställer sig bakom förslaget kan få intressanta konsekvenser. Skulle kommunfullmäktige rösta ner förslaget som de sju partierna enats kring öppnar det dörren för att kommunstyrelsen fortsatt består av elva ledamöter. Det innebär i så fall att majoriteten i kommunstyrelsen och i nämnderna med elva ledamöter kommer att avgöras genom lottning. Det sista mandatet lottas mellan septetten och socialdemokraterna. Vinner socialdemokraterna får sd en vågmästarroll men vinner septetten får de egen majoritet.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

Mer om sverigedemokraternas maktpositioner

i kommunerna Sidan B4

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons