Skolorna tänker olika kring läsk och godis

I skolornas kafeterior kan eleverna köpa mellanmål eller en frukostbulle. Men hur man resonerar kring utbudet skiftar från skola tilll skola.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2005

På Vannhögsskolan driver eleverna själva kaféet. Sedan några år tillbaka är godis och läsk bannlyst här.

– Jag är tandläkardotter och ser med fasa hur barnen förstör sina tänder. Det kan jag absolut inte stå för när det gäller min skola, säger Elisabeth Ottosson, rektor på Vannhögsskolan.

Det blev mycket diskussion när de nya reglerna infördes, men Elisabeth Ottosson var orubblig i sin övertygelse.

– Jag köper inte argumentet att eleverna bara går iväg och köper läsk någon annanstans i stället. Det är samhällets och föräldrarnas ansvar. Skolan måste visa var man står i frågan.

Hon insåg dock att pressen på kaférådet blev hård från kompisarna som ifrågasatte beslutet.

– Till slut hittade vi en bra kompromiss. De fick igenom att vi säljer kanelbullar, men bara på fredagar. Eleverna i kaférådet har ett stort engagemang och träffas varje onsdag. De berättar att omsättningen sjönk när läsk- och godisförbudet infördes, men att eleverna nu vant sig. Nu finns juice, frallor och drickyogurt till försäljning.

– De köper det som finns, menar Mimmi Nilsson.

– Många äter inte frukost, så ostfrallorna och thekakorna tar snabbt slut på första rasten, säger Carolin Olofsen.

Kafeterian håller bara öppet på förmiddagen. Vinsten har gått till ett ombyggnadsprojekt som tagits fram av kaférådet. En av medlemmarna, Filip Brynell, har själv ritat ombyggnaden med ny glasdisk.

Om någon månad ska det vara färdigt.

– Då ska vi bredda utbudet med frukt, smörgåsar och vatten, säger Mimmi Nilsson.

Köpingeskolan resonerar annorlunda. Här drivs kaféet också av elever och håller öppet till klockan ett. Läsk, dammsugare och chokladbollar finns på menyn. Närheten till andra affärer som AGs Favör gör att man tycker det är lika bra att ha sockerrika produkter i kaféet.

– Vi vrider och vänder på vad vi ska sälja, förklarar rektorn Ronny Svanberg. Det är inte optimalt med läsk och kakor, men erfarenheten säger oss att eleverna inte köper alternativen. Visst är det lovvärt att sälja frukt, men vi har haft liten framgång med det. I stället tycker Ronny Svanberg att det är viktigt att man pratar med eleverna om vad hälsa och ett sunt liv innebär. I ett försök att i alla fall sätta någon slags gräns säljs godis bara på fredagar.

– Och det finns sockerfria alternativ för den som vill ha.

På Fågelbäcksskolan finns också ett kaféråd. Där har man valt en mellanväg. Kanelsnäckor och läsk finns, liksom ostmackor och sockerfria alternativ.

– Vi säljer bara godis efter lunch, säger Maria Freij, en av kaférådets medlemmar.

För att uppmuntra eleverna att äta hälsosammare investerar man vinsten i nyttiga alternativ.

– Vi köper in äpplen som eleverna kan ta helt gratis.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.