Annons

"Skolorna är inte helig mark"

Trelleborg • Publicerad 10 juni 2008

Över en halv miljon kronor. Så mycket har skadegörelsen på kommunens fastigheter kostat hittills i år.

Förvaltningschef Gertie Lindberg höjer dessutom ett varnande finger inför sommaren – traditionsenligt en högtid för fastighetsvandaler.

Annons

Hon uppmanar allmänheten att ta ett större ansvar för kommunens egendom.

– Skolorna och förskolorna är inte helig mark. Ju fler som rör sig här på kvällar och helger, desto svårare blir det för dem som har uppsåt att förstöra eller att bryta sig in, säger hon och tillägger:

– Föräldrar som är ute och går med sina barn eller hundägare som rastar sina hundar. De kan gärna passera skolgården. I synnerhet när det är sommar så kan man bidra genom att röra sig på de här ytorna.

Den vanligaste formen av skadegörelse är fönsterkrossning, klotter och belysningssabotage.

Anlagda bränder, likt den som drabbade Dalajärs förskola i söndags natt, hör till ovanligheterna.

– Hittills har vi inte, peppar, peppar ta i trä, sett den tendensen, säger Gertie Lindberg.

Kommunen har inga extra pengar att skjuta till för att täcka skadegörelsens kostnader. I stället tvingas man använda driftspengar för att täcka de oförutsedda utgifterna.

– Det finns alltid saker att göra på fastigheterna. För mig hade det varit naturligt att i stället använda de här pengarna till att hålla en bra status på lokalerna, säger Gertie Lindberg.

Värst utsatt för skadegörelse är Trelleborgs skolor med en vandaliseringsnota på 400 000 kronor. Och då är inte ens förskolorna inräknade.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons