Annons

Skolor kan tvingas till ny indelning

Trelleborgs skolor står inför en omorganisation. Orsaken är betyg redan i sjätte klass och nationella prov i sexan istället för i femman.
– De nya styrdokumenten försvårar 6-9-skolor, säger Magnus Wikström, biträdande chef på bildningsförvaltningen.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Igår skrev Trelleborgs sjätteklassare första delen av årets nationella prov. De har vanan inne, fram tills i fjor sa Skolverkets regler att nationella prov ska skrivas i trean, femman och nian. Från och med i år har proven i femman flyttats till sexan.

– För den årskullen blir det två år i rad, så är det ju när man kör igång något nytt, säger Magnus Wikström.

Annons

Han tycker att det är positivt att proven har flyttats, men menar att det innebär en utmaning för skolorna i Trelleborg.

– De nya styrdokumenten talar mycket för att vi ska ha 1-6- och 7-9-skolor, eller 1-9. Vi kommer nu att inleda ett arbete med att se över våra skolor som idag har indelningen 1-5 och 6-9.

Förutom det faktum att nationella proven nu skrivs i sexan är det också bestämmelsen om betyg redan från sjätte klass som gör att Magnus Wikström tycker att det är lämpligare att eleverna byter skola när de börjar sjuan.

– Annars saknar man en avstämning av elevernas kunskaper när de kommer till den nya skolan.

Om eleverna byter skola efter sexan kommer lärarna på den nya skolan att kunna titta både på färska resultat från de nationella proven och de senaste betygen när de ska skapa sig en bild av deras kunskaper.

Magnus Wikström poängterar att det redan idag finns ett bra samarbete mellan skolorna, och att en eventuell omorganisation ligger i framtiden.

– Det är inget som kommer att förändras inför hösten, och det handlar inte om någon homogen lösning där det måste vara lika på alla enheter, säger han.

Förutom att låta eleverna gå kvar på sin första skola ytterligare ett år skulle en lösning kunna vara att låta samma person vara rektor för flera skolor.

6-9-skolor blev vanligt i Trelleborg när elevunderlaget på högstadiet under en period var lägre. Då var det naturligt att låta elever från till exempel Kattebäck, Lillevång och Skegrie skola börja på Vannhög eller Fågelbäck ett år tidigare än man gjort förr.

Bildningsförvaltningen ska framöver undersöka elevunderlag och lokalfrågor för att sedan bestämma sig för hur verksamheten kan förändras.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons