Skolor får osockrat bud
Barnen står på rad och lägger upp ägg och bullar på tallrikarna.
Nioåriga Emilia Lindell är en av dem.
- Det är bra, säger hon om att hon och hennes kompisar inte längre får socker till fil och gröt.
Varför då?
- För… jag vet inte. Vet du, frågar hon Klara Almgren.
- Så att vi inte får hål i tänderna, säger Klara.
- Ja, vi ska äta nyttiga saker, inflikar Emilia.
Trelleborgs kostchef Lise-Lotte Guldstrand har infört sockerförbudet.
- Det har jag har sagt ifrån om på alla skolor. Vi ska inte servera rent socker. Man kan söta med flingor eller med frukt, säger Lise-Lotte Guldstrand.
Hon hänvisar till rekommendationer om sockerintag från bland annat Socialstyrelsen.
- Man kan inte ta bort allt socker, men det ska helst vara osötade produkter, säger Lise-Lotte Guldstrand. Förbudet gäller alla måltider som skolköken serverar till skolor, förskolor och fritids. I praktiken berör sockerförbudet oftast frukost och mellanmål. Till den lagade skollunchen har det ändå inte varit aktuellt att servera socker till maten.
Innebär det att ni i stället använder produkter med sötningsmedel?
- Nej, helst inte. Sylt är med sötningsmedel, naturligtvis, men så lättsockrat som möjligt ska det vara.
Vad är fördelarna med att ta bort sockret?
- Man föds inte till att äta socker. Plockar vi bort det slipper man de snabba upp- och nedgångarna i blodsockret. Äter man en väl sammansatt frukost så klarar man sig längre på dagen. Sedan tror jag att man blir lugnare. En del elever blir överaktiva när de får i sig socker.
Lise-Lotte Guldstrand har inte hört några reaktioner på förbudet, varken från lärare, elever eller föräldrar.
Men kokerskan Eva Roth har fått några frågor från ett par av de 80-talet barn som äter mellanmål i Fågelbäcksskolans matsal. Sockret till gröten har de saknat.
Själv tycker hon att bortplockandet av strösockret är rätt.
Hur var det när du var ung?
- Då fick vi mycket socker. Sirap eller socker på mackan, det var vanligt förr, säger Eva Roth.