Annons

Skolor får osockrat bud

Fritidsbarnen på Bäckaskolan serveras frukost och mellanmål varje skoldag. Men utan socker till. Från den här terminen är det förbjudet i Trelleborgs skolor.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2009
Sockerstopp på Bäckaskolan. Bild: Tomas NybergFoto: 

Barnen står på rad och lägger upp ägg och bullar på tallrikarna.

Nioåriga Emilia Lindell är en av dem.

Annons

- Det är bra, säger hon om att hon och hennes kompisar inte längre får socker till fil och gröt.

Varför då?

- För… jag vet inte. Vet du, frågar hon Klara Almgren.

- Så att vi inte får hål i tänderna, säger Klara.

- Ja, vi ska äta nyttiga saker, inflikar Emilia.

Trelleborgs kostchef Lise-Lotte Guldstrand har infört sockerförbudet.

- Det har jag har sagt ifrån om på alla skolor. Vi ska inte servera rent socker. Man kan söta med flingor eller med frukt, säger Lise-Lotte Guldstrand.

Hon hänvisar till rekommendationer om sockerintag från bland annat Socialstyrelsen.

- Man kan inte ta bort allt socker, men det ska helst vara osötade produkter, säger Lise-Lotte Guldstrand. Förbudet gäller alla måltider som skolköken serverar till skolor, förskolor och fritids. I praktiken berör sockerförbudet oftast frukost och mellanmål. Till den lagade skollunchen har det ändå inte varit aktuellt att servera socker till maten.

Innebär det att ni i stället använder produkter med sötningsmedel?

Annons

- Nej, helst inte. Sylt är med sötningsmedel, naturligtvis, men så lättsockrat som möjligt ska det vara.

Vad är fördelarna med att ta bort sockret?

- Man föds inte till att äta socker. Plockar vi bort det slipper man de snabba upp- och nedgångarna i blodsockret. Äter man en väl sammansatt frukost så klarar man sig längre på dagen. Sedan tror jag att man blir lugnare. En del elever blir överaktiva när de får i sig socker.

Lise-Lotte Guldstrand har inte hört några reaktioner på förbudet, varken från lärare, elever eller föräldrar.

Men kokerskan Eva Roth har fått några frågor från ett par av de 80-talet barn som äter mellanmål i Fågelbäcksskolans matsal. Sockret till gröten har de saknat.

Själv tycker hon att bortplockandet av strösockret är rätt.

Hur var det när du var ung?

- Då fick vi mycket socker. Sirap eller socker på mackan, det var vanligt förr, säger Eva Roth.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons