Annons

Skolor dåliga på att allergitesta lokalerna

Trots att upp mot 30 procent av alla barn i Sverige lider av någon form av allergi är det inte alla skolor som allergitestar sina klassrum.
Trelleborg • Publicerad 31 januari 2006

Enligt en inventering som Medicinska Rådet för allergi gjort är det bara 71 procent av alla grund- och gymnasieskolor i södra Sverige som någon gång utfört en allergirond. Utvecklingen av allergironder togs fram av Folkhälsoinstitutet och Astma- och Allergiförbundet i mitten på 90-talet och är tänkt att underlätta för landets skolor att på egen hand kontrollera sin arbetsmiljö. Alla skolor får en speciell checklista att rätta sig efter.

Vid en rundringning som Trelleborgs Allehanda gjort i Trelleborg och Vellinge visade det sig att nio av 14 skolor utfört någon form av allergirond under det senaste året. Utav dem använde sig tre stycken av Medicinska Rådets checklista. Resten hade egna rutiner som de rättade sig efter. På Östra skolan i Trelleborg utför man regelbundet så kallade skyddsrundor.– Redan i år har vi haft två kvalitetskontroller av lokalvården och under sportlovet ska vi se över allergirisken och bullernivån här på skolan. Det är något vi gör regelbundet men vi använder oss inte av någon speciell checklista. Det fungerar bra ändå, säger rektor Håkan Gunnarsson.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons